RSS

SEDAR ATAU TAK PASAL TAKAFUL TU PENTING?

Korang dah ada medical card sendiri?? Dah ada bagus lah. Yang tade lagi?? Kesiannn. Kerja besar, gaji besar, kereta besar, takaful untuk perlindungan sendiri tade. Sedihhh.


Aku saje lah nak share kepentingan ada medical card sendiri bila kita dah berkerja. Tapi ayat-ayat sudah ku lali dengar bila tanya "Ko dah ada medical card sendiri?/"

1) " Aku tade bajet lagi la skang, nak beli kete motor duluu. Nak kena kumpul duit kawen bla bla blaaa."
Kalo gaji ngko RM1300 sebulan boleh la paham . Ni gaji 2k keatas semua. Bila dapat gaji sibuk cari handbag baru, kasut baru, baju baru. Padahala bayaran bulanan RM130 je kott sebulannnn dengan coverage RM60k setahun

Fakta aku nak cerita aku amik medical card Prudential ni masa lepas 4 bulan kerja. Bayar RM 120 sebulan. Sebab aku risau pape hal berlaku aku tade duet langsung untuk bayaran kos rawatan hospital. Memang betul 4 bulan lepas tu aku admitted denggi kat Kuantan Speacialist Hospital selama 3 hari 2 malam . Kos bayaran sebanyak RM2000. Siap dapatt duit poket RM100 sehari. Company sendiri pun tak bagi oii duit poket kalo ngko sakit.

Tapi aku tak kisah sebab medical ada sendiri. Company tak cover lagi time tu sebab belum confirmed

2) " Company aku cover lah kalo admitted kat hospital ni. "
Kelako. Sayang benor company ko kat ko la kan. If something happen kat ko and menyebabkan korang tak layak lagi untuk berkerja kat company tu, sapa nak bayar???

Kalo ada medical card PRUBSN ni automotik caruman ko sampai umur 80tahun free bila disahkan hilang upaya kekal.

Then kalo company ko limit cover RM30k setahun macam company aku kerja, tapi kos rawatan sebenar RM50k , mana nak cekau lagi 20k tu???? Nak gadai rumah? Kereta? Helloooo tak payahhhh semua tu kalo korang ada medical card sendiri.


3) "Aku muda lagi lah, sihat tade sakit. Sejarah keleuarga bebas dari penyakit bahaya"
Hebakk munggg mengalahkan kuasa Allah sebab tahu apa yang berlaku masa depan. Tak jatuh sakit sampai bila-bila? Tahniah la jadi peramal terhebat.

Aku pernak approach ofismate amik la medical card ni. Dia jawab "Nanti-nanti la duluuu " Korang tahu seminggu lepas tu takdir Allah dia terjatuh kat ICT kaki patah. 4 bulan MC ok. Naseb baik la company tanggung. Tapi kalau dia amik medical card PRUBSN ni masa aku war-warkan, Insya Allah dia akan dapat claim MC lebih kurang RM4k.

First day dia masuk keje dia cari aku " Ayeen, aku nak amik la medical card Prudential ni"

Lihatlah. Manusia ni bila dah terkena baru tersedar kepentingan ada medical card sediri.


4) " Aku kerja goverment , free masuk hospital kerajaan"
Kerja sebagai pegawai kerajaan atasan, cikgu, tapi sibuk jugak nak menerima rawatan RM1 macam orang yang kurang berkemampuan. Faham tak? Maksudnya, kita yang berkemampuan ni takan la nak berebut dapatkan rawatan kat hospital kerajaan yang mana ada lagi golongan yang lagi memerlukan. Then hospital pun penuh dengan orang berkamampuan macam kita ni. Eh tak kesian ke mereka yang kurang berkemampuan tu?

My fren yang keje doktor pun penah cakap sendiri " Aku amik takaful ni sebab aku tak sanggup admitted kat hospital kerajaan. Lama kena tunggu turn".





So, alasan anda no berapa? 1, 2 , 3 ,4?

Yang kaki travel ni pun Prudential jugak cover kat oversea. Tengok orang2 sekeliling time travel sibuk nak amik insurans itu ini takut pape terjadi bila kat sana. Like kat tempat tinggal Malaysia sendiri korang tade la risau pulak kan? Padahallll sama je risiko tempat mana-mana pun. Keluar rumah depan pagar boleh eksiden. Kita tak doakan tapi cakap.


Hope dapat la terbukak minda skit orang-orang yang masih belum ada medical card sendiri ni. Esok-esok dah pencen nak habiskan duit EPF tu untuk kos rawatan? Merayu masuk TV ,surat kabar, mitak simpati sedara mara? Eh kesian lah! Tu la masa muda sombong berlagak tak nak amik .Membazir kata nya.


Kata-kata yang makan dalam aku pegang

" INSURANS/ TAKAFUL IALAH SESUATU YANG BILA KITA TAK PERLUKANLAH KITA KENA BELI, BILA DAH PERLU DAN TERDESAK SANGAT , KITA TIADA HARAPAN LANGSUNG DAH UNTUK BELI"



*kalo berminat nak amik PRUBSN ni dengan I , contact2 la I FREE QUOTATION , whatssapp : 0139886536. Area KLANG VALLEY.








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment