RSS

SEDAR ATAU TAK PASAL TAKAFUL TU PENTING?

Korang dah ada medical card sendiri?? Dah ada bagus lah. Yang tade lagi?? Kesiannn. Kerja besar, gaji besar, kereta besar, takaful untuk perlindungan sendiri tade. Sedihhh.


Aku saje lah nak share kepentingan ada medical card sendiri bila kita dah berkerja. Tapi ayat-ayat sudah ku lali dengar bila tanya "Ko dah ada medical card sendiri?/"

1) " Aku tade bajet lagi la skang, nak beli kete motor duluu. Nak kena kumpul duit kawen bla bla blaaa."
Kalo gaji ngko RM1300 sebulan boleh la paham . Ni gaji 2k keatas semua. Bila dapat gaji sibuk cari handbag baru, kasut baru, baju baru. Padahala bayaran bulanan RM130 je kott sebulannnn dengan coverage RM60k setahun

Fakta aku nak cerita aku amik medical card Prudential ni masa lepas 4 bulan kerja. Bayar RM 120 sebulan. Sebab aku risau pape hal berlaku aku tade duet langsung untuk bayaran kos rawatan hospital. Memang betul 4 bulan lepas tu aku admitted denggi kat Kuantan Speacialist Hospital selama 3 hari 2 malam . Kos bayaran sebanyak RM2000. Siap dapatt duit poket RM100 sehari. Company sendiri pun tak bagi oii duit poket kalo ngko sakit.

Tapi aku tak kisah sebab medical ada sendiri. Company tak cover lagi time tu sebab belum confirmed

2) " Company aku cover lah kalo admitted kat hospital ni. "
Kelako. Sayang benor company ko kat ko la kan. If something happen kat ko and menyebabkan korang tak layak lagi untuk berkerja kat company tu, sapa nak bayar???

Kalo ada medical card PRUBSN ni automotik caruman ko sampai umur 80tahun free bila disahkan hilang upaya kekal.

Then kalo company ko limit cover RM30k setahun macam company aku kerja, tapi kos rawatan sebenar RM50k , mana nak cekau lagi 20k tu???? Nak gadai rumah? Kereta? Helloooo tak payahhhh semua tu kalo korang ada medical card sendiri.


3) "Aku muda lagi lah, sihat tade sakit. Sejarah keleuarga bebas dari penyakit bahaya"
Hebakk munggg mengalahkan kuasa Allah sebab tahu apa yang berlaku masa depan. Tak jatuh sakit sampai bila-bila? Tahniah la jadi peramal terhebat.

Aku pernak approach ofismate amik la medical card ni. Dia jawab "Nanti-nanti la duluuu " Korang tahu seminggu lepas tu takdir Allah dia terjatuh kat ICT kaki patah. 4 bulan MC ok. Naseb baik la company tanggung. Tapi kalau dia amik medical card PRUBSN ni masa aku war-warkan, Insya Allah dia akan dapat claim MC lebih kurang RM4k.

First day dia masuk keje dia cari aku " Ayeen, aku nak amik la medical card Prudential ni"

Lihatlah. Manusia ni bila dah terkena baru tersedar kepentingan ada medical card sediri.


4) " Aku kerja goverment , free masuk hospital kerajaan"
Kerja sebagai pegawai kerajaan atasan, cikgu, tapi sibuk jugak nak menerima rawatan RM1 macam orang yang kurang berkemampuan. Faham tak? Maksudnya, kita yang berkemampuan ni takan la nak berebut dapatkan rawatan kat hospital kerajaan yang mana ada lagi golongan yang lagi memerlukan. Then hospital pun penuh dengan orang berkamampuan macam kita ni. Eh tak kesian ke mereka yang kurang berkemampuan tu?

My fren yang keje doktor pun penah cakap sendiri " Aku amik takaful ni sebab aku tak sanggup admitted kat hospital kerajaan. Lama kena tunggu turn".





So, alasan anda no berapa? 1, 2 , 3 ,4?

Yang kaki travel ni pun Prudential jugak cover kat oversea. Tengok orang2 sekeliling time travel sibuk nak amik insurans itu ini takut pape terjadi bila kat sana. Like kat tempat tinggal Malaysia sendiri korang tade la risau pulak kan? Padahallll sama je risiko tempat mana-mana pun. Keluar rumah depan pagar boleh eksiden. Kita tak doakan tapi cakap.


Hope dapat la terbukak minda skit orang-orang yang masih belum ada medical card sendiri ni. Esok-esok dah pencen nak habiskan duit EPF tu untuk kos rawatan? Merayu masuk TV ,surat kabar, mitak simpati sedara mara? Eh kesian lah! Tu la masa muda sombong berlagak tak nak amik .Membazir kata nya.


Kata-kata yang makan dalam aku pegang

" INSURANS/ TAKAFUL IALAH SESUATU YANG BILA KITA TAK PERLUKANLAH KITA KENA BELI, BILA DAH PERLU DAN TERDESAK SANGAT , KITA TIADA HARAPAN LANGSUNG DAH UNTUK BELI"



*kalo berminat nak amik PRUBSN ni dengan I , contact2 la I FREE QUOTATION , whatssapp : 0139886536. Area KLANG VALLEY.








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

manfaat takaful




Kelebihan Produk PRUBSN

Manfaat Perlindungan

1. Pampasan Kematian / Lumpuh
2. Pampasan Kemalangan / Cacat Kekal
3. Elaun Tahunan Sekiranya Pemegang Polisi Cacat Kekal
4. Elaun Tahunan Sekiranya Pemegang Polisi Menghidap Penyakit Kritikal
5. Sumbangan Percuma Sekiranya Pemegang Polisi Menghidap Penyakit Kritikal
6. Sumbangan Percuma Jika Berlaku Kematian / Hilang Upaya Kekal Terhadap Pembayar
(Bapa/Ibu/ Suami/Isteri)

Manfaat Hospital

1. Kad Perubatan (Minimum 50,000.00 Setahun dan Minimum 500,000.00 Sepanjang Hayat)
2. Diterima Di Lebih 60 Panel Hospital Pakar Di Seluruh Malaysia
3. Elaun Harian Hospital Sehingga RM400 Sehari
4. Elaun Kepada Pemegang Polisi Sehingga RM12,500 Sekiranya Membuat Prosedur
Pembedahan
5. Elaun Harian ICU
6. Elaun Cuti Sakit Akibat Kemalangan

Simpanan Pendidikan / Persaraan

1. Pelaburan Di Dana Yang Diluluskan Di Bawah Undang-Undang Syariah
2. Kadar Pulangan Yang Tinggi
3. Pelaburan Boleh Ditambah Bila-Bila Masa
4. Boleh Memebuat Pengeluaran Pada Bila-Bila Masa Dengan Meninggalkan Baki RM1,000.00
Dalam Akaun Takaful



Kenapa Semua Orang Perlukan Pelan Perlindungan Takaful

>>Melindungi pendapatan dan simpanan sekiranya kita ditakdirkan dilanda musibah kematian / hilang upaya kekal menyeluruh, supaya waris kita dapat meneruskan kehidupan tanpa terlalu meminta-minta kepada orang lain.
>>Melindungi hutang sekiranya kita ditaqdirkan ALLAH meninggal dunia / hilang upaya kekal menyeluruh, supaya hutang kita dapat dilunaskan dan tidak membebankan waris yang kita tinggalkan.
>>Mendapatkan bantuan kewangan semasa kita dilanda penyakit kritikal.
>>Gantian pendapatan sekiranya tak dapat bekerja akibat dimasukkan ke wad hospital.
>>Jaminan dana pendidikan anak untuk pengajian tinggi.
>>Perancangan kewangan keluarga dan individu muslim dalam bentuk Pengurusan Risiko Kewangan.
>>Mengajak umat Islam memiliki pelan jaminan kewangan yang berlandaskan syariah ISLAM.

pm for details..
yanie takaful consultant anda 0139886536

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Perihal Takaful-smartlink

Umum semua mengetahui, kenapa kita perlu sediakan simpanan untuk pendidikan anak2 pada masa hadapan. Pada awal tahun setiap musim persekolahan dibuka, setiap ibu-bapa pergi menghantar anak mereka untuk sessi orientasi (bagi yang darjah 1), pernah kat kita terfikir atau terbayang, ada ke ibu-bapa yang suruh anak dia belajar main2 atau malas2?....Mesti suruh belajar rajin2....itu dari satu sudut.

Akan tapi dari sudut yang lain, adakah kita pernah terfikir, atau pernah rancang, sekiranya anak kita yang kita hantar ke sekolah mendapat tempat di Universiti dan memerlukan sumber kewangan untuk beliau belajar atau membayar yuran pengajian...berapa yang kita sediakan untuk mereka?...atau kita hanya harapkan PTPTN untuk bantu. Lepas tu, bila anak grad, belum kerja lagi dah berhutang...dan kalau tak bayar, kena black list dan sebagainya....

Jadi, sudah menjadi tanggungjawap ibu bapa untuk menyediakan tabung pendidikan untuk anak2. Oleh yang demikian, plan PruBSN SmartLink ini memberikan salah satu option atau pilihan kepada ibu bapa untuk menyimpan ditabung pendidikan anak2....

Selain manfaat2 seperti orang dewasa (manfaat kematian, lumpuh kekal, sakit kritikal, kemalangan, medical card) terdapat beberapa ciri2 yang istimewa yang sepatutnya anda tahu mengenai plan ini yang tidak ditawarkan oleh institusi kewangan lain selain insurance atau takaful.

Antaranya adalah...

1- Manfaat pembayar / pasangan pembayar.

Manfaat ini akan membayar simpanan akan datang sekiranya pembayar kepada pelan pendidikan anak tersebut meninggal dunia, lumpuh kekal keseluruhan atau mengidap salah satu dari sakit kritikal. Ia bukan setakat menyimpan, malah semua manfaat yang ada didalam policy kekal seperti biasa. Bahasa yang paling mudah adalah, caruman dah le free, manfaat lain still boleh claim macam biasa.

Sekarang ni pulak, boleh combined ayah dan ibu sebagai pembayar. So, kalau salah sorang kena musibah yang saya sebutkan di atas tadi, caruman akan datang automatik akan jadi percuma.

Jadi, secara ringkasnya, kalau pembayar ada, duit untuk anak pun ada, kalau pembayar tak de, duit untuk anak Insyallah ada. Dan manfaat ini anda tidak akan dapat sekiranya anda simpan duit untuk pelajaran anak anda di bank.

2- Anugerah kecemerlangan

Sekiranya anak anda mendapat keputusan yang cemerlang dalam setiap peperiksaan utama, anak anda layak untuk mendapat anugerah ini mengikut skala manfaat yang telah ditetapkan.

Senarai manfaat dan penerangan...

1- Kematian atau Lumpuh Kekal Keseluruhan
Sekiranya berlaku kematian kepada anak, pampasan akan diberikan berdasarkan tahun penyertaan.

Umur pada tarikh akan datang :
1 Tahun : 20% daripada jumlah perlindungan (sum covered)
2 Tahun : 49%
3 Tahun : 60%
4 Tahun : 80%
5 Tahun dan ke atas : 100%

Sebab kematian terdiri kematian biasa

2- 36 Jenis Penyakit Kritikal
- Sekiranya anak mengidap salah satu dari 36 Jenis penyakit, pemegang polisi akan diberikan pampasan sekali gus (lump sum).
- Segala kos rawatan perubatan akan ditanggung oleh kad perubatan MMC (rujuk manfaat medical card)
- Selepas didapati mengidap salah satu daripada penyakit kritikal ini, semua caruman akan datang akan ditanggung oleh PruBSN sehingga umur anak mencapai 25 tahun atau meninggal dunia, yang mana lebih terdahulu.Wang pelaburan anda akan bertambah secara automatik. Anda tidak perlu membayar apa-apa caruman dan layak untuk menikmati semua manfaat yang masih ada.

3- Kemalangan (Mati atau Lumpuh)
- Manfaat ini akan membayar pampasan kematian atau lumpuh kekal keseluruhan akibat kemalangan.
- Bayaran ini adalah tambahan kepada bayaran (Kematian/Lumpuh Kekal Keseluruhan *Manfaat No 1).
- Sekiranya anak meninggal dunia disebabkan kemalangan di tempat awam, atau semasa menaik kenderaan awam yang bergerak di atas jalan raya atau landasan (PLV-Public Landed Vehicle) yang mempunyai jadual perjalanan dan laluan yang tetap, pampasan akan digandakan sebanyak 2 kali (Double Indemnity)
- Sekiranya anak mengalami kecacatan kekal atau kehilangan anggota, pampasan akan diberikan mengikut peratusan (%)
- Jumlah manfaat adalah jenis diperbaharui (renewal benefit) – Contoh, katakan anda sudah buat tuntutan sehingga habis manfaat ini pada tahun tersebut, jumlah yang dilindungi akan menjadi 100% semula.
- Akan tetapi sekiranya tuntutan 100% dilakukan pada tahun itu, untuk tuntutan manfaat ini pada tahun yang sama tidak dibenarkan. Manfaat ini diperbaharui mengikut tahun polisi.


for details boleh contact saya yanie 0139886536

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS