RSS

C0mplete sudah semuanya.alhamdulillah.

Hai salam 15 ramadhan..i am happy n0w becoz i am officially grad n finished my 2nd stage of my stdy..da boleh brsenang lenang.happy sgt2.da xperlu pk ape lg.rasa bebas gler.wap0n result xsecun mane.tp cun la dr semester2 laen..ok la.alhamdulillah.berbaloi2 penat lelah ak for the last sem..alhamdulillah.kpd yg memerli ak tu sbb byk kali jupe advis0r bagai.skang hasilnya.ak grad on time.suke sgt2 sbb cgpa naik wap0n sikit.cun la dr dipl0ma dlu.n0w everythng d0ne..happy gler.berkat bln rmadhan..sdara2 p0n rmai taw ak da abes blaja.sebuk tny ble nk kawen.haha.ak muda lg.mama kata ak xlayak jd bini org lg.k fine maa..pasni kne matangkn diri ini..jga happy sbb ak bjaya dptkn lesen dgn jayanya.fullmark lg.suka lagik.syg abg jpj hensem.hope papa bg bwk kete time keje.wink3..hope sgt2..to mama.thanks for the new one rantai emas tu.kakak pakai jgak wap0n xsuka emas b4 this.hehe.thanks m0m.lau bg ipad kt kakak ok gak.sama je ng harga dia kn.hehe..nty lau xde duit kakak jual.haha.boleh x?eh gurau jela.hee..xlupa jgak to tok ngah.bg angp0w raya.as a present kak ngoh ni tmat dgree.he2 raya nty nk lg yee..hehe..syg semua..n xsbr nk dpt present fr0m my uncle.dia da janji.huu..eh over la xc0nvo p0m lg hadiah mcm2 dpt.mgalahkn ANC..huhu.sabo jela..usaha mama n tokngah memujuk untk ak cntinue my master xtrcpai.ak nk keje ok.bosan da blaja.skang masa nk kumpul aset.hehe.thanks god sbb bg rezeki ini pdku.m0ga kau berkatilah sgala urusanku d dunia.n akhirat.murahkan rezeki aku n org skeliling ak..ok.early september ak mulakn idup bru.merantau untk bkrja..hee..aritu keje part time je sebulan ng pkcik.thanks semua.... P/s:jgn lupa bt pgesahan c0nvo untk kwn2 yg grad n0v nty..pastu kaji sldik untk dpt bluecard nk amek jubah n bil convo..c0ngratulati0ns to kwn2 skels yg grad on time sama kte..syukur alhmdulillah..senyum sampai pp

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puasa d bulan ramadhan

Salam 7 ramadhan..selamat brpuasa pd muslimin n muslimat sekalian alam..bz keje..penat sume ada.hari ni cuti.es0k p0n cuti.hu3.boleh la rilex ckit.ahad keje lg..blan p0se yg mulia ni m0ga tuhan gandakan rezeki kte..h0pe diberkati..byk dugaan dihadapi.d sepanjg seminggu pose.sumenye alhamdulillah.ok2 saja..hope ok smpai ke penghujungnya.hehe.ckp pasal pose,sudah tentunya kne pegi terawih kn..tp ak ni mmg jnis yg mls.k0n0nnya nk pegi berterusan tahun ni.tp layu.haha.lawak p0n ada.1st terawih pegi masjd..s0lat rakaat ke bpe ntah.6 k0t.ak ter0s rasa da len mcm.bleh plak tersndar dkt tiang tgah2 tu.ngnt0k sgt2.nsib la duk r0w blakg skali.mata da xtahan.tr0s kuar msjd Naik kete.blik uma,huu.smpai2 tr0s lena.smpi ke sahur.dl Kt uitm jengka pnah jgak jd cm ni.mmg xboleh nk bribdah mcm org laen.sbb aty xkhusyuk n tawaduk.m0ga tuhan kuatkn n kental kn aty ak ni ya allah..huhu..sm0ga tuhan beri ptnjuk n hdayah bt hambamu ini..sem0ga mendpt berkat drinya.insyaallah.hehe..selamat brpuasa semua..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jgn terlalu brgantung pd org

Salam untk semua..lama sudah xupdate.bile kt umah.memg jarg nk update.sbb lpt0p ak lau kt uma jd hak milik makhluk 8tahun tu.kalau dpt pakai p0n kejap je..ok nk cite sikit pasal kita tdk boleh terlalu brgantg hdup kt org laen.byk bnda dah jd kt diri ini..d semestr akhir temp0h hari tu byk ak blajar..pgajaran kpd diri.mane yg buruk tu sbg teladan.m0ga jd lebih baik d masa hadapan..huhu.insaf seketika.pt0t la mama slalu ckp.jgn terlalu harapkn org.satu hari org akn khianati kte.bru ak paham kenapa mama suruh brdikari sgt2..huu.sbr jela wahai hati.ok sudah mls nk menaip.thats all..sekian..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

yay..bebas segalanya..heee

salam semua...huuu...
lame gile xmerapu meraban d sini..
k nk gtaw u ollss....
da settle semua tesis..hardcover sume..
da anta dah..
wapon ak yg lmbt kot dr org len..hahaha...
hope ok lah resultnyer...
gara2 tesis n viva nye..ak terpaksa reject offer keje n interview..
huuuu..penat blaja xilang lgi..yg tu suh masuk 16 ni..mmg xla kn...
xmo keje lgi...nk melepak goyang kaki kt uma sebulan 2..
pas raya ak serius la cari keje..tu pon kalau xdpt sambung master kn..
wehuuuu...
bebasssss...merdeka....



to malin jgak..semoga ape yg kite berpnat sma2 membuahkan hasil...
hahahha....dpt 4.0 eh dis sem....hahahaha...

to u olls  yg lain2 jgak..da abis degree semoga success in your future k...
hehehe...


bye2...


kami dah merdeka....

stage kedua dah tamat....


semoga kami semua berjaya!!!!!





doakan kejayaan bersama...



to en bun saya n yg len2 yg tga exam tu gud luck k...

semoga berjaya sekali lagi,..
mopga deanlist semuanya...





k..take care....





assalamualaikum....







oyeaaaaahhh...i'm freeeeee~!!!!!!!!!!!




:)





SEKIAN...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

merdeka sudah...

Wehuuu..selamat ptg u ollss,,haha...merdeka!!!merdeka,,,merdeka,,,kalau dlu2 after final exam ak post entry cmni kt blog..tp for dis sem..last day ak prktikal ak post...saat yg dinanti2 da tiba..ok..tamat sudah cerita saya sebagai budak intern,,di telekom malaysia sme shah alam..so,far ok lah kot perjuangan prktikal kami di sana..5 bulan genap kami ulang alik ke sana,,hahaha..pasni xde dah..haha..xnk lg jejak sana..mmg xnk la walau dpt offer sana pon,,huuuu...jd ingatan bt kami semua sbg budak intern,,alhamdulillah kami semua abis dgn jayanya n dpt markah ok lah semua kn,,so sgt berpuas aty dgn boss nye penilaian,,,tp td ade jgak mata2 yg kerek..org nk salam pon dorg nk xnk je..hahaha..lwak betol...kami xmintak pape pon,,juz mintak halalkn sume je..itu sahaja..xde len daaa...haha...to all staff tme tuuu..jgn lah kerek sgt ok...hahaha..kalau korg baca pon ak xkesah..hua33..mmg realiti korg cmtu..kami di sana selama 5 bulan d kala xde keje kami sekadar memerhati gelagat org..huhu..so,terbuktilah research yg ak bt kesimpulannya sume kne accepted not rejected..staff attitude at tm perlu di improvekn lagi..haha...itu jela kot..to akak2 yg kerek tuuuu...kami mitak maaf la ye mane yg xsempat salam td...thanks jgk sbb korg yg byk bg ilmu kt kami..eh byk ke?hahaha..ok..fullstop.....pasni xde da ak dgr deringan telefon,,,yg berdering beratus2 kali d dlam opis tu,silih berganti...xde da dger bunyi mesin faks..mesin fotostat...scanner..n yg penting xde dah ak dgr jeritan org lawan carrom..hahahahah...enoughm...hahaha..that's all..thank u... P/s:semoga mereka semua sukses dlm ape jua mereka cita2kn n merekan idamkn,,da start cari keje da ni...next tasks is attend the interview for 1st career b4 continue my mba...doakan kejayaan aku,,,,insyaallah...to kwn2 yg da abis internship arini..gud luck dlm ape jua korg plan kn,,,syg n rindu my bm220 group A......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

last day

After menghitung hari setelah beberapa lama kn,,eh lama ke..esok 22nd june 2012 is our last day at tm...huuu..kejap je plak rase..td kami sume over sgt kemas2 drawer n meja masing2 kosongkn mane2 stuff kmi..eh banyk ke??hahaa..tp sikit rase sebak laaa..sbb da lma jgk kami menapak n bertapak d citu..seriusss..xtaw la esok cmne,,jgn ade drama nangis2 la plak k..ak da xboleh tgk org nangis..manja ok...staff kt situ byk ok gak la..wapon ade yg x ok..anggap je sume ok..hope sok bt kami semua happy n xde rase pape setelah berpisah..cehh..sedih plak...ntah ble plak nk sama2 lgi kn,,huhu..sedikt sedih wapon kami semua xrapat sgt ng dorg..tp ak,flora n my boss sgt rapat..senin lepas die da bersara..tp sok die dtg..untk meraikan kami semua nye last day..boleh cmtu?haha..sayang kak hajah...nk jd menantu boleh??hahaa...mintak penampo je..gurau je...xde bnda serius d cni..hahaha..chill laaa..pape pon kte tgu esok..t ak update lgi..... Semoga esok xde drama sedih..sebak..or sebagainya..kannnn...heee...terima kasih warga tm sme selangor.... Tenkiuuu...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

jual product..tp bukan MLM....

hai..selamatptg...harini bersua lgi dgn cik keju yg nk beriklan d ptg hari..

ok..pada yg tertanya2 product ape yg korg nk taw cik keju jual tu kn..

eh jual ke?ekceli i xjual sgt pon..juz cari customer untk my along je..

die ni la nk sgt kte join his business..katanya masyuk sgt kn...

then tergerak la hati ni..sbb die da bg habuan kt kte..trpksa laaa promot kt rakan taulan..

kannn...hehehe..tu je iklan...tgk ni kt bwah ni serba sedikit penerangan pasal product tuu...

along yg giler berbisness suh ak pomot ni...heeeeeh..

cekidouttt.....ramai da customer yg setia ng product ni....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CORPSDEREVE DX Lingerie Long Set (Body Shaper)

Kelihatan Hebat dari Setiap Sudut
Mengapa sesetengah pakaian kelihatan hebat pada orang lain tetapi bukan pada diri kita? Anda boleh menyalahkan baka, makan tengah malam yang tetap malah penuaan, tetapi adakah terdapat penyelesaian sebenar?
Dengan rekaan ergonomik Corpsdereve DX, anda bukan sahaja dapat menyaksikan suatu transformasi segera, malah dengan penggunaan tetap, lemak badan anda boleh dialihkan dan ditempatkan semula pada lengkungan menawan.
Corpsdereve menggunakan teknologi Imbasan Garisan Badan dan peralatan pengukuran tekanan untuk mendapatkan sudut 3-D badan manusia. Ia kemudian menentukan daya hubungan ideal bahagian badan untuk kesan pembentukan optimal dan keselesaan. Perisian rekaan berkomputer yang berkuasa serta proses Pengilangan Berasaskan Komputer kemudiannya mencipta satu model ergonomik yang sahih dengan data berkomputer untuk pemotongan-persis fabrik yang berkelajuan tinggi. Tambahan, setiap set Corpsdereve memerlukan 156 proses jahitan yang berlainan di bawah kepakaran 81 orang jurujahit yang berpengalaman.
Berasa hebat secara dalaman dan luaran dengan rekaan les dinamik Corpsdereve DX yang menggunakan teknologi jahitan canggih dari Eropah. Net kuasa yang mengandungi kapas lembut direka untuk pelbagai bahagian menawarkan keselesaan muktamad, keanjalan dan ketahanan. Alami kuasa transformasi dengan Corpsdereve DX dan memiliki potongan badan sempurna hari ini

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

fullset blackberry from brightstar


cc:encik google..hihi....
untk pengetahuan bersama...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 
Isi kandungan lengkap dalam sebuah kotak Blackberry 9780 Brightstar



Buku panduan dan cd

Kad warranty dari Brightstar

Earphones

Charger

4 jenis plug charger

USB

Pouch





Perbezaan dengan Blackberry AP Set
  1. Tiada buku panduan
  2. Tiada kad warranty
  3. Hanya dapat satu kepala charger
  4. Earphones tebal dan tak selesa dipakai
Kiri AP set dan Kanan Brightstar

Sebelah kiri AP set dan sebelah kanan Brightstar
Perbezaan cetakan dan sticker pada bahagian tepi kotak BlackBerry. AP set menggunakan sticker plastik manakala Brightstar menggunakan sticker kertas. 

p/s: kelihatan sama tapi tak serupa.pengguna perlu bijak menilai sama ade ori ke x..
berhati2 semasa membuat pilihan..heee...




sekian...


:)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tips nk beli blackberry

sejak 2 menjak ni ramai lak kwn2 ak yg gediks2 duk tny sal bb ni..
oh bb tu blackberry ok..
duk tny cne nk cam ori ke x..
ok ke x...
best ke x..
hahaha..meh ak explain kt cni..
secara detail...eh detail ke...??
untuk bakal2 pembeli bb kt luar saana meh tgk ni...cik keju nk berceloteh yee..
hehehehe.....
ceritanya bermula.....
hahahhhahaha....
baca la sendiri eh....
k....
aritu jalan2 sungai wang..lowyatt...tetibe terfikir lak....
cina2 ni mmg suka tipu org kn..hahaha..opss...
tp lau nk tipu ak mmg xla kn lau sal gadget2 ni..
wapon xdelah hebat sgt pengetahuan ak berbanding en.bun..hahah....
 -
-
-
-
Memandangkan Blackberry tengah hot jadi banyaklah penipuan dilakukan untuk mandapat keuntungan. kte sebagai pengguna BB rasa bertanggungjawab untuk kongsi tips bersama anda semua supaya tidak ditipu. Kurang pengetahuan tentang Blackberry bagi mereka yang baru pertama kali nak beli Blackberry adalah golongan yang paling banyak ditipu oleh cina-cina sungai wang.

1. Jangan beli Blackberry AP set.
Penjual-penjual Blackberry ni dengan mulut manis selalunya akan cadangkan kita membeli Blackberry AP set. Mereka akan yakinkan kita dengan membandingkan antara AP set dan Brightstar tiada beza kecuali warranty sahaja lain sambil cuba meyakinkan lagi dengan mengatakan Blackberry AP set ini adalah Blackberry baru dan harga AP set lebih murah dari Blackberry Brightstar dalam RM50-200. PERHATIAN kepada anda semua jangan sesekali terpedaya dengan cakap-cakap penjual, AP set yang kebanyakkan di Malaysia ni sebenarnya adalah set Recon. Apa itu recon? Recon adalah barang terpakai yang diperbaharui semula. Kalau ikutkan AP set ni memang seperti yang dikatakan penjual iaitu warranty saja beza dari Brightstar tapi  bila set recon pun mereka kata itu adalah AP set ini dah jadi satu penipuan. Untuk pengetahuan anda semua Blackberry Recon yang sekarang ni mereka kata AP set sebenarnya adalah Blackberry terpakai dari luar negara atau dalam negara dan digantikan dengan cover baru sebelum dijual semula dengan kotak, nombor siri yang sama ditampal pada kotak dan lengkap segala aksesori pada harga baru. Mungkin anda akan rasa untung kerana dapat berjimat dalam RM50-200 jika membeli AP set tapi sebenarnya anda dah ditipu.

2. Blackberry AP set menggunakan barangan tiruan.
Jika anda membeli Blackberry AP set segalanya adalah barangan tiruan seperti cover tiruan, qwerty keypad tiruan, trackpad tiruan, charger tiruan, bateri tiruan, earphone tiruan dan telefon pula sudah digunakan mungkin ada beberapa kerosakan sama ada sudah dibaiki dengan komponen tiruan atau tidak dibaiki langsung. Segala barang-barang ini cepat rosak dan tak sama kualiti seperti yang original. Jika dikira setiap barangan tiruan ini anda hendak gantikan dengan membeli barangan original secara berasingan sudah pasti boleh mencecah ribuan ringgit. (Jika anda dapat "AP set yang sebenar" tak mengapa kerana ianya original beza cuma warranty)..kalau yg xoriginal...kejap je da rosak..so jgn salahkn org len..sbb korg xpeka masa beli yg bb tu AP set..hahaha....
Perbezaan wayar dan print pada charger tiruan AP set (kiri) dan original Brightstar (kanan)..sekali tgk cm sama je..tp cube teliti betol2...kedudukan tulisan n range die sgt berbeza...
kte da bt comparison dah pasal ni....ade experience daaa..heeee


3. Brightstar Pilihan Yang Tepat
Brighstar adalah pengedar sah Blackberry di Malaysia. Segala aksesori adalah original dan telefon belum digunakan lagi bermakna anda adalah pemilik yang pertama. Walaupun harga mahal sedikit tetapi terjamin 100% baru dan original. Selain itu anda boleh membeli BlackBerry daripada Celcom atau Digi.

4. Jangan Bayar Dahulu
Semasa hendak membeli penjual selalunya meminta bayaran dahulu sebelum mereka mengambil telefon di tempat lain jadi aku nasihatkan selagi telefon tiada depan mata jangan bayar walaupun sesen kerana anda tidak dapat nak periksa untuk pastikan apakah keadaan telefon itu. Sudah bayar jangan harap nak dapat duit balik, yang anda akan dapat cuma alasan bodoh dari mereka saja.jgn terkeliru dgn penjual2 yg manis mulut...

5. Periksa Buyer's Remorse Untuk Pastikan Itu Blackberry Baru Yang Belum Di Gunakan Lagi
Cara-cara untuk periksa bagi OS5 pergi ke Option > Status
Cara untuk periksa bagi OS6 dan OS7 pergi ke Option > Device> Device & Status Information.
Dekat sini memang tak ada tunjuk data usage dan voice usage jadi sila taip BUYR dan segalanya akan terpamir. Tekan satu-satu B U Y R tak perlu tekan serentak huruf-huruf tu.
Update: Masuk sini untuk tengok Cara Periksa BUYR
Paparan untuk OS5 telefon masih belum digunakan lagi data usage dan voice usage masih kosong

Data Usage dan Voice Usage yang sudah digunakan bermakna itu bukan telefon baru

Paparan untuk OS6 

Ok itu saja tips-tips yang paling penting sekali untuk anda semua. Sebenarnya banyak lagi perbezaan yang boleh kte tunjuk antara AP dan Brightstar tapi kte tak larat nak buat tu semua. Ingat pesan cik keju kalau nak selamat jangan la beli AP set. cik keju sekadar berkongsi apa yang aku tahu untuk sama-sama tidak ditipu. Nak beli barang ribu-ribu kenalah hati-hati, duit bukan senang nak cari. Jika anda baru membeli dan berasa tertipu anda bolehlah membuat laporan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk menuntut ganti rugi jika boleh.


p/s: tak semua penjual penipu sebab kte dah pusing satu sungai wang dengan low yatt sebelum buat entri ni saja nak buat research(konon la kan research) hahahahahaa..., pada tinjauan kte rata-rata penjual mempertahankan AP set telefon baru yang belum digunakan lagi tapi bila check BUYR terbukti itu telefon recon dan ada yang berterus terang memberitahu bahawa AP set adalah telefon terpakai yang telah diperbaharui semula (recon). AP set telefon lain boleh percaya tapi Blackberry ni banyak tipu sikit so berhati-hati sebelum terkena. 
hati2 ye kwan2....
hehe...
 
:)
 
 
 
sekian..
 
 
tenkiuuuu!!!!
 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mode membebel sorg2

Salam..morning u ollsss...hye sihat x?meh join cik keju yg byk ckp ni d pagi hari..hahaha..tetibe rase nk update entry merapu meraban ni..motif??xtaw laaa nape..lambat sgt tgu bas rapid cm siput sedut..then sempat laaaa bebel2 sorg diri di sini..hahaha..sebenarnye xtaw nk bt entry sal ape..juz nk gtaw yg kte da nk abis prktikal...next week last..wehuuu..seronoknya kn,,xterkata..kte taw sume kwn2 kte tu pon xsabar nk tgu kn,,,so,mari lah kte berhibur dlu sementara menunggu next week..hahahahaha...siyes tiap2 ari kte aKan mengira ade bape ari lgi nk ulang alik cmni..huuu..xseronok taw keje...stress..kne bangun awal g keje..kene pikir nk pakai baju ape...byk komitment...huhhh..mmg mls la nk keje kn,,nasib laaa prktikal je....lau keje btol2 mesti dah lama kne pecat..sbb prestasi xbagus..ahhaaaa...xperlu la nk skema sgt kn kt tmpt prktikal...n jgn nk cemerlang sgt..hihi...kte plg mls nk keje ni taw x,,hahaha..skang musim apply keje sane sini...pastu nk kne g interview bagai..ade la 2 company duk call suh g interview..tp lom ade kesempatan lgi..lgipon xsedia lgi..hahahaha$$$$boleh cmtu??hui33,,,lemak la kan idop lau nk abiskn duit papa mama je..huuuu...xtaw nk ckp ape laaaa kn..ngeeee..kne muhasbah diri la kot...ermmmmm...mcm mane la life lau kte keje kn,,,xdpt nk bygkn,,,,tp kte xnk la keje kt shah alam ni kalo boleh..sbb ape???shah alam boring,,,mahal...xbest..hahaha..ok la..stop...pening naik bas goyang2 ni...fullstop...byee... Sekian merapu meraban d pagi hari..hahahahah... Hope arini lebih baik dr smlm k.... Tq

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

inilah punca jemmmm dlm uitm arini....

korg ingt lagi x pasal perhimpunan bersih tempoh hari..
ni haaa..meh kte copy paste dr siswa news...
untuk tatapan semua..
xtaw salah sape..
salah ibu mengandung ke?
huhhh..
kte xtaw nk komen ape...
biar undang2 yg tentukan plajar undang2 ni..
heee....
cekidouttt...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
siswa yg akan dibicarakan hari ini....

Shah Alam, 8 Jun- Mahasiswa jurusan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM), Khalid Mohd Ismath akan dibicarakan oleh Jawatankuasa Tatatertib Universiti itu, hari ini.
 
Khalid Mohd Ismath yang juga Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI) telah dipanggil oleh Jawatankuasa Tatatertib Universiti Teknologi MARA untuk menghadiri satu perbicaraan melalui sepucuk surat pertuduhan bertarikh 24 Mei 2012 bagi menghadap 3 pertuduhan.
Beliau dikenakan tiga pertuduhan iaitu tidak menghadiri ke kelas dan dituduh melanggar Kaedah 4, Jadual Kedua, Kaedah-Kaedah Institusi Pelajaran (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1976 Akta 174.
Pertuduhan kedua kerana telah membuat komen dalam laman Facebook beliau yang berbaur ugutan bunuh terhadap polis dan pertuduhan ketiga kerana  menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan kalungan bunga pada demonstrasi hapuskan PTPTN.
Kedua-dua pertuduhan (dua dan tiga) ini adalah melanggar Kaedah 3 (a) Jadual Kedua, Kaedah-Kaedah Institusi Pelajaran (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1976 Akta 174.
Perbicaraan tatatertib ini akan dijalankan di Kamar Perbicaraan, Aras 4, Bangunan Budisiswa, UiTM Shah Alam pada jam 9 pagi ini dibawah Akta Institusi-institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.
Menurut beberapa mahasiswa UiTM, pegawai keselamatan UiTM Shah Alam telah membuat sekatan jalan yang lebih ketat sejak petang semalam lagi. Sekatan ini dilakukan apabila terdapat berita mengatakan beberapa kumpulan mahasiswa akan mengadakan demonstrasi besar-besaran bagi menyokong Khalid Ismath. 





berita ni dpt dr siswa news....sikit pon xubah...
huuuu....



sekiann.......














  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

transit planet zuhrah...

xsempat tgk td kejadian tuhan yg unik td..
huhu..dpt baca article from google je..
tp meh kte copypaste kt cni untk tatapan semua..
hihihi..saya suka ilmu2 cmni..untk tmbah 
ilmu di dada...
cekidout....
Transit Planet Zuhrah. Kali terakhir kejadian ini berlaku ialah pada tahun 2004. Jika anda terlepas peluang menyaksikan kejadian ini, anda terpaksa menunggu sehingga tahun 2117 untuk melihat transit seterusnya!
Bagi meraikan fenomena unik ini, mari kita baca sedikit penerangan di dalam bentuk Soal Jawab.

Kenapa Transit ini boleh berlaku?
Bumi bergerak mengelilingi matahari selama lebih kurang 365 hari. Zuhrah pula mengambil masa 225 hari untuk melengkapi satu pusangan mengelilingi matahari.
Ketika planet Zuhrah mengorbit matahari, ia akan melintasi Bumi setiap 1.6 tahun (kerana orbitnya lebih kecil dan pergerakkannya lebih laju berbanding Bumi). Ketika itu ia akan berada di antara Matahari dan Bumi. Namun, disebabkan satah orbit Zuhrah ini sedikit senget, maka selalunya ia akan berada di bawah atau atas matahari.
Adalah sangat jarang Zuhrah akan berada TEPAT di antara Matahari dan Bumi. Oleh itu, apabila ini berlaku, maka ia dinamakan Transit planet Zuhrah.
National Centre for Radio Astrophysics, India akan menyediakan sebuah ebook yang menarik berkenaa Transit ini.https://docs.google.com/file/d/0B0ZPQr25M5_sQ2IwMHB2RnMzM0k/edit?pli=1
Adakah ia berlaku tiap-tiap tahun?
Tidak. Malah phenomena transit planet Zuhrah ini berlaku dalam satu corak berulang setiap lebih sikit dari 100 tahun. Lebih menarik ialah, apabila ia berlaku, ia akan datang dalam 2 pasangan fenomena yang dijarakkan 8 tahun antara satu sama lain.
Contohnya, kali terakhir transit ini berlaku ialah pada tahun 1874 dan 1882 (perhatikan jarak 8 tahun antaranya), kemudian ia berlaku 2004 dan 2012. Transit selepas ini hanya akan berlaku pada tahun 2117 dan 2125!
Bagaimana rupanya transit ini?
Planet Zuhrah ini sebenarnya hampir sama saiz dengan Bumi. Namun, disebabkan ia berada amat jauh dari Bumi, ia hanya akan kelihatan seperti sebuah bulatan hitam yang bergerak melintasi hadapan matahari.
Secara umumnya, lintasan ini akan mengambil masa hampir 6 jam!
Seperkara yang menarik ialah, disebabkan Zuhrah kelihatan bulat, maka ia akan mengambil masa sikit untuk keseluruhan ‘bulatan hitam’ planet ini ‘memasuki’ kawasan hadapan matahari.
AWAS: JANGAN SEKALI-KALI MEMANDANG KE ARAH MATAHARI TANPA PENAPIS MATAHARI YANG SESUAI! MENEROPONG TRANSIT INI SAMA SAHAJA CARANYA SEPERTI MENEROPONG GERHANA MATAHARI.
Apakah cara paling selamat untuk melihat Transit ini?
Sekali lagi JANGAN SEKALI-KALI MEMANDANG KE ARAH MATAHARI TANPA PENAPIS MATAHARI YANG SESUAI! MENEROPONG TRANSIT INI SAMA SAHAJA CARANYA SEPERTI MENEROPONG GERHANA MATAHARI.
Anda perlukan penapis matahari seperti Mylar atau Baader untuk melihat matahari (samada menerusi teleskop, binokular atau mata).
Ataupun dapatkan cermin mata matahari khas dari penjual barangan astronomi yang berdekatan.
Gelas yang digelapkan MASIH BERBAHAYA!
Cermin mata gelap (sunglass) MASIH BERBAHAYA!
Air dalam baldi MASIH BERBAHAYA!
Oleh itu, pastikan anda menghubungi pihak seperi Planetarium Negara, untuk mendapat tunjuk ajar yang sesuai untuk cerapan transit ini.
Di internet juga, begitu banyak informasi berkenaan cara terbaik mencerap matahari (atau dalam kes ini, transit zuhrah).
Rujuk pautan di bawah:
Adakah kita akan terkeliru bentuk Zuhrah dengan tompok matahari/sunspot?
Tidak mungkin. Berdasarkan pengamatan pada tahun 2004 lepas, Zuhrah akan kelihatan ‘sempurna bulat’ dan hitam pekat, berbanding dengan tompok matahari.
Di manakah laluan Zuhrah ketika ia bergerak di hadapan matahari?
Zuhrah tidak agak lalu tepat di tengah-tangah matahari, tetapi lebih kepada senget ke tepi sikit.
Rujuk animasi di bawah
Di mana kita boleh melihat transit ini?
Keseluruhan transit ini akan mengambil masa selama lebih kurang 6 jam. Bagi penduduk di benua Amerika, mereka akan melihatnya sebelah petang 5 Jun 2012, dan matahari akan terbenam terlebih dahulu sebelum transit ini tamat.
Bagi penduduk di Asia Timur, Pasifik dan kawasan Artik, mereka boleh lihat keseluruhan transit dari awal hingga akhir.
Di Malaysia pula, ia 50-50. Bagi anda di Semenanjung, Zuhrah sudah pun berada di hadapan matahari ketika ia terbit. Maknanya dah terlepas separuh masa pertama!
Di Sabah pula, anda akan berpeluang menyaksikannya dari awal hingga akhir!
Pukul berapakah ia akan bermula?
Berikut merupakan waktu fasa transit Zuhrah (Waktu Malaysia).
Sentuhan 1 (1st contact) .  6:13:07  Zuhrah mula menyentuh tepi matahari.
Sentuhan 2 (2nd contact). 6:31:00 Keseluruhan bentuk Zuhrah sudah memasuki kawasan matahari.
Pertengahan Transit 9:31:14. Zuhrah berada di pertengahan perjalanan transit
Sentuhan 3 (3rd contact). 12:31:56 Saat akhir keseluruhan Zuhrah di dalam kawasan matahari.
Sentuhan 4 (4th contact) 12:49:21 Zuhrah mula keluar dari kawasan matahari.
Berdasarkan waktu di atas, fasa sentuhan 1 dan 2 sahaja yang agak kritikal kerana ada kawasan di Malaysia yang boleh menyaksikanya (kerana matahari sudahpun terbit, seperti di Sabah dan sebahagian Sarawak), manakala ada yang tidak dapat menyaksikannya (kerana matahari belum terbit seperti di keseluruhan Semenanjung Malaysia).
sumber penulisan artikel: http://www.falak-online.net

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

happy birthday to me!!!!18 years old

semalam 5 june 2012..genaplah usiaku 24 thaun..ops,..18 tahun..
hahhha.happy besday to me..haha...thanks pda yg wish yaa...
terima kasih xterhingga....tenkiuuuu...
tp taun ni pling byk dpt hadia...hik44...
sukeee...tahun depan nk lagi...
wapon xdpt ape yg diinginkn...tp...ckup lah..
puas aty n terharu ramai yg concern kt kte..
thanks semua..hihi,,,blushing jap...hik4...
sayang korg semua.....
nasib la xde orank tepung or segala bagai yg geli n kotor...
hate this...
hahaha...ak suke kenakan org but..xsuka bile ade
yg knekan ak..hua3...
yezzaaaaa..syukur...tp..sweet sgt...
hahaha..bile en.bun bg hadiah...
hahahhaa...die sgt sengal....'
die ni mmg pelik  taun ni..haha....die saje je kn...
ari senin tu ak g uitm jupe advisor...
baliknye tgu bas lmbt sgt....
kol6 lbih sampai umah,,,suruh c en.bun ni amek..
ade hal katanya...
tup2..kte nampak die lalu sebelah bas...time tu da naik bas...
peliksss...mane die pegi..kata ade hal....
hahaha...terfikir bukan2..tp...coolll....chill la..maybe die ade hal..
yg urgent kot..pastu my poksu call...
hahaha...bengong sorg niii...duk call buat sore serius...
ckp suh cepat2 balik umah..ade abg posmen anta kotak besar td...
ehh..lgi ak pelik..dlm aty...lmbtnye la nk sampai uma...haha...
xsaba...pastu c poksu ni xpuas aty duk msg..cepatlah sampai...
ak da cuak..kot2 dorg  nk bt pape kn...
pastu...sampai la uma...buka pintu..c poksu n mkcik ak gediksss3....duk
joget2 cm badut nyanyi happy besday..ngeksss...
pastu ckp abg posmen bg hadiah...hahaha...
ritu baru 4 jun taw...
asal gediks sgt nk bg hadiah awal2 kn....heeeee...
tp sebuk2 tny...diorg pon ckp laaa....
td "abg posmen naik moto ijau anta ni'
hahhaha..serius ak rase sgt kelakar wehhhh...
sengal giler je rase...
en.bun anta bnda tu n balik terus tnpa berkata apa2 kt my uncle n my untie...
juz ckp "nty bg kt yanie" n terus blah....
hahahahah..mesti die takot ak sampai umah time tuh kot...
hahhaha...kononnya sweet le tu bt gitewwww kn.....
ak da tgk kotak gedabak besar tu..xsabar nk bkk...
maklomlaaa...eksaited wehh..haha...pastu die bbm ak...
"JANGAN BUKA KOTAK TU SEBELUM PUKUL12"
ahahhahaa..lgi la ak nk buka kan....tp die ckp lau buka b4 tu..ak xsyg die..
eh gile kejam wehhhh.....
seriuss...kejam..dah bg kte xbg buka dlu plak..heheh...
xpelaaa...sabo.....
kejap2 tgk jam....
hahhaha..kelakar...dah mcm kucing mati anak dah..
kannn....my untie duk perli2....poksu lak da balik kg..sambil duk msg perli2 ak..
die nk sikit hadiah tuuu..hahahha...
sengal je kannn...
pastu jeng44444...
kol 12 die kol...adoiiii.....kacau laaa..org nk bukak hadiah tu..die call plak..
hehehe...ak bukak dlm gelap kot..sbb sume org da tdo..
lau bkak lampu karang terjaga plak makluk dlm tuu..hehehe...
jeng4444...hahaha..gelak sorg2....
sgt sengal....
hadiah pe,,?biarlah rahsia...die sgt sengal..n gedik..pape pon thanks awak...
sayang awk..hahaha...
kte nk iphone 4s....tp xpe..dpt ni pon kire ok la kn..hihihi..
hidung kembang seribu....
sukanya hati kan....
xsangka...
kte hargai awk taw...taun depan nk lgi besar..hahahahhahaha...n lgi mahal k....
hahhahaha..jahatnye...eh...
kte syg awk...no gado2 lgi k pasni...
promise...
semoga kekal selamanya,,hihihih....
so sweet lah kn...konon2 nya jela,..hahahahhaa....

u always make me smile...
n kte dpt angpow gak dr uncle baiem..hihihi..thanks....hahhahaha...


next year nk lagi...wawawa...
lau tiap2 ari besday kn best....




thanks tok semua....

sayang korang ketat2...sambil makan koleksi cadburry n toblerone korg kasi..
hihi..ckup bt stok bulan ni..
jgn makan nasi..hek33....
mls nk letak pict...hahahahha....



dah la,,penat mengarang..cikgu marah meleret2 pnjag2..nty ptg markah...



k...

bye3...



sekiian...


:)


p/s:love u alll....





saya yg gedik...eh tetibe je.,haaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

wish list...

Weeehuuuu..da masuk bulan june dah sedar xsedar..td en bun kte tny kte nk ape for besday taun ni..kte ckp nk kawen!!!boleh??huuu..tp die jwb xboleh..sbb die lom keje lgi,,blaja pon xabis lgi..lagipon kami mude lgi..hek33..so,xlayak kawen lgi..huhu..xtaw nk ape..hihiih..versi gedik...kte nk awk je..ckup lah kasih syg awk kt kte taw..heheheheehehehe..tp ekceli nk jgak bnda baru,,hahhaahah..firstly nk laptop baru..sbb ade netbuk je..hahhahaha.kalau la awk kaya kn,,,petik jari pon leh dpt..hahaha..gurau je wak..currently plak my bb bt hal.xtaw la dengki ape ng kte..tp rasenye nk iphone 4s la pulak..hahahahhaha..gediks kan,,,xdenye org nk bg..huhu..sekadar angan2 jela kn,,lgi satu kte nk dslr..nty leh amek pict korg byk2..kte xsuka sgt brgmbar..hahahahaha...amboi berangan jela kau jah..hua333....k stop dlu la yeee..wish byk2 merepek je kn,,hik3....pape pon..moga tuhan permudahkn segala urusan!!!! Sekian

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bodyshape maker.sgt menakjubkn

First of all.assalamualaikum n selamat ptg..juz nk share sikit.ni pasal bisnes n kecantikan.semua wanita n perempuan mahukan cntek kan..so apa salahnye kalau anda laburkn sdikit wang anda kpd pr0duk2 yg diiktiraf dan boleh mendtangkn manfaat pd semua.hehe..lau sape2 yg nk cri kecntikn dri bleh la menempah 4twin set elysyle dx lingerie elken..hasilnya sgt memuaskn.tiada kesan sampingan.juz pakai cm bese.kne rajin jea..xsalahkn melabur sdikit duit untk diri..mane2 yg mempunyai perut yg mengelebeh.byk isi.lemak berlebihan d bhagian peha n perut.bleh la mencube pr0duk yg dsarankan..pr0duk ini halal dan tiada kesan smpingan..pd yg berminat bleh contat saya..sekadar mempr0m0si..belum cuba bel0m taw..alamilah perubahan yg maksimum dalam diri anda dgn bodyshape maker kami.semestinya tidak rugi..sekian..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

miss sgt2 kt my family...

sudah hampir 5 bulan xbalik umah...
first time kot xbalik lame cmtu..
b4 ni slalunya 2 bulan je paling lama xbalik..
ni lame sgt..
lau mama call asek tny je ble nk balik uma..
huuu..anakmu bz siapkn tesis...nk balik ujung minggu cm penat je
cuti 2 hari n nk rushing balik senin..
sabo jela wahai hati...
be strong k....
sabar...nty bleh balik..n duk uma lame2...
yahooo...
cepatlah masa berlalu...
n ya tuhan..tabahkan lah n kuatkan lah hati hambamu ini...


kupohon doa dan petunjuk darimu....


permudahkanlah segala urusanku....


miss my family...
baiti jannati..

rumahku syurgaku!!!!!!!!!






sekian...



:)




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 days left!!!!

horray...horray....
ade 10 days lgi nk abis internship...
hehehehehehehe...
pastu chow lah..dr duniaa internship yg xbape nk best..
weeee....
hope sumenye berjalan lancar..
n make me happy always...
to kwn2 yg len tu....selamat nk abis intern la yee..
xsabo kn..
yg dah abis tu sgt xadil..huhhh...
xsuka laaa....
intern lame2.....xbest..kejap2 sudah laa...
hahhaha..
oh ya.,boss ak da siap evaluate diri ak..
hahahaha..lau ak xpayah dtg pon xpe dah kn...
tp kne la commit sikit..so, dtg laaa lgi..sampai la 22 june...ngeee...
xsabar rasenye,,,huuuu.......
pasni nk duk uma lame2...nk keje goyang kaki dlu...
restkan otak dr segalanya...
da lama sgt ak blaja ng uitm....
6 taun kot...hahahahha..
lau de rezeki smbg master tambah lg setaun stgah,...
memg yanie syg uitm lah kn...
pape pon doakn yg terbaik untuk semua..



GOOD LUCK everyone......
heheehehhee..


semoga hidup kte diberkati....

moh ler kte menghitung hari,,,,


sekian....



:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

maafkan aku!!!

mood nk membebel di ptg hari da dtg...
di kala serabut otak sgt...ak da bt kesilapan besar lgi...
sungguh xsangka kn...
mmg ak sorg yg degil...
xdinafikan lagi...
ermmmm....tp..nk post...
to him...
mjal...lau awak baca ni...sila jgn marah kte lgi ye...
petama tama dan selamanya kte nk mitak maaf n ampun
jika salah tu menyebabkn awak terasa n teros terasa sampai arini..
sorry sesangat..kte mmg xpenah nk berubah..degil yg amat..
n awak da jemu ng kerenah kte...
kte slalu kencingkn awk...kte slalu wat awk rase nk marah..
tp awk xpenah nk maki2 kte..paling teruk pon awk merajuk je kn..
tp kali ni awk len sgt...
kte taw sabar awk ade limitnye kn...
tp kte juz nk awk taw..kte syg awk..tp kte nk bebas sikit je...
bukan xsuka awk take care kt kte..tp kdg2 je terasa nk idop cm dulu kala
nk kua ng sape2 tnpa gtaw awak...
sorry sesangat lau awak xsuka..
n yg penting kte syg awk..xde org lain..
kte ni jenis manusia hipokrit..kte xreti nk tunjuk
kte syg kt awk...
kte xtaw nk bt ape dah..
penat dah kte pujuk awak..
lau awk baca belog ni..hope hati awk berubah la yee....
kte juz nk awk maafkn kte...
reply lah bbm kte....
jgn seksa kte cmni!!!!
pelisssss....
ya tuhan help me plissss...
andai dia jodohku tetapkan lah hatiku ini untuk die k..
ak xnk sakitkn aty die lgi..
xnk buat die sedih lgi...
ni janji kte kt awak....


mjal.....love u taw....









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

counting days...:)

mari mengira hari2 yg boring di TM ni...dengan keje yg
xde..yg memeningkan..dan bosan...
hahahhaha...xsabo weh  nk abis...
tiap2 ari..bangun tdo je kira ari ape...
ade bape ari lgi nk abis prktikal ni...
so, saat ni mula arini...
ade lg 16 hari je lgi ak ulang alik ke TM ni..
hehehe...seronoknye...
xterkata....tesis pon alhamdulillah....
dah nk siap...thanks god...n thanks to my advisor gak
coz die bg the best guidelines for me...
n hope viva nty sumenye ok...dan aku nk A+ taw...

peace yaww....





tinggal 16 days je lgi taw.....




16 DAYS....
 
 
 
 
 
 
SEKIAN
 
 
 
 
 
 
 
:))
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

master or keje??

Ku dalam dilema,,, Xtaw nk pilih mana satu,,, Huuuuu...aritu g pameran keje.. Pegi mcm2 la drop resume,, Ade company call nk interview... Offer tu cm best je...tp xtaw laaa..kannn.. Sume offer salary 2500++..for marketing scope,, Nmpak duit byk..rase cm nk keje.. Tp smlm g program yg nk sambg master...ishh..mane satu Ak nk ni???kompius laaa...lau sambg master Setahun stgah je..tp cm lame jgak.. Kalau keje dpt kumpul duit byk.. Ahhhh...lectrer suggest suh smbg,,,sbb Ade peluang sambg bek smbg teros.. Pastu keje lah... Family lak suh smbg gak.. Tp kn,,sebnanya ak mlas da nk ngadap buku.. Tp lau keje pon mls gak.. Hahaha...so how?? Kne bt solat istikharah dlu la gamaknye Bru jupe solution,,,ermmmm... Mata duk nmpak duit je,,, So korg tlg la pkir2 mane yg terbaik untuk Diri ini..penat pikir sorg2.... Huuuuu.... :) SEKIAN,,,,,,:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

air terjun,,waterfall..sungai,,,

Assalamualaikum,,salam satu mesia...tetibe rase nk cite sal ni..huhu..aritu ak gedik2 nk pegi picnic lah konon nya,,pastu tros call mama,,tny,,tp tup2 die xbg..hmm..ape lagi..merajuk lah ak..muncung bleh simpul 40kali...haha...pastu esoknya mama msg me ckp die xbg ak pegi sbb die taw lau ak pegi mesti duk galak2 kt citu.pastu balik uma mesti sakit2 demam bagai.huhu..so,ak xpegi laaaa..mmg pasni xkn dpt la ak pegi kn,,sejak skola lgi mmg susAh bebeno nk g air terjun,,sugai or yg sewaktu dgnnya,,mmg susah ak nk g..lau ade program pape bru ak sampai..tu pon byk soal..huuuu..that's y laa time kt uitm jengka dlu org duk kecoh n heboh2 sal lubuk U la ape laaa..hahaha..mmg tergedik2 nk pegi..tp xpenah sampai pon,,huhu..lau sampai pon sbb ak xgtaw maa..huhu..lau die taw abis la ak..huhu..mmg ak xpham kdg2 nape die xbg ak pegi..huhu...yela..ak xnk derhaka kt my mom...so,dgr la ckp die.huhu..teringt lak last sem ak curi2 pegi sungai congkak,,ng klasmate..huuuu..gedik sgt pegi xgtaw kn,,tp seronok...haha...pas balik mula laaahh...demam2 n kaki membengkak..tetibe jee.huhu..pastu my unti sebok gtaw mama,,so mula laah die bebel2..nasib la xde dpn mata..lau x,mmg berhari2 laaaa mama bebel..kui33...mmg pntang skali anak2 die lau pegi tmpat2 cmtu..ak pon xtaw..die risau kot kan..so ak dgr kata..ak xikot laaaa..heeee..pasni lau kwn2 ajak nk pegi..xboleh laaa ak ikot..huuuu....rasanya mama fobia kot sbb dua cozen meninggal taun 2010 n then masa pencarian ma yg nampak mayat 2bradik tu..sbb tu jgak laaa mama jdi makin nk melarang kami pegi tmpt2 cmtu kot...huhu...that's all.... Sekian,,, :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

spss oh spss?????grrrr


Statistical Package for Social Science atau ringkasnya SPSS ialah antara pakej statistik yang sering digunakan oleh penyelidik khususnya dalam bidang Sains Sosial bagi menganalisis data.

Pakej ini menjadi pilihan ramai penyelidik memandangkan operasinya yang mudah di samping menyediakan analisis statistik yang bersesuaian dengan keperluan penyelidikan dalam bidang sains social.

Selain daripada keupayaannya menyediakan analisis statistik terhadap data kajian, SPSS Window juga menyediakan sistem pengurusan data dalam suasana grafik yang menarik dengan menggunakan menu dan kotak dialog. Dengan demikian, semua arahan dapat dilakukan dengan mudah.

Memulakan SPSS

Dari Menu Windows Start pilih
Program
→ SPSS for windows

Apabila program SPSS diaktifkan, tetingkap yang akan terpapar di skrin komputer ialah tetingkap SPSS Data Editor. Pada control bar tetingkap SPSS Data Editor ini akan tertulis SPSS Processor is Ready


Membuka Fail
Dari menu pilih
File
→ Open
→ Data

By default, SPSS-format data fail (.sav) akan kelihatan. Double klik d:\spss\datamodulespss\module1\demo.sav. Klik data view dan variable view

Running an Analysis
Dari Menu pilih
Analyze
→Descriptive Statistics
→Frequencies

Frequencies dialog box akan dibuka

Klik right mouse button pada income category(inccat) kemudian klik (left mouse button) variable information.
Klik down arrow di value labels drop-down list
Pilih variable income category dan gender dan klik right-arrow button untuk memindahkan variable dari source variable list ke target variable list
(#) icon disebelah variable menunjukkan variable itu numeric. (A) icon pula menunjukkan variable itu string (alphanumeric)
Klik OK


Creating Charts

Dari Menu pilih
→Graf
→Bar
Klik clustered kemudian klik define
Scroll down source variable list dan pilih wireless service (wireless) sebagai variable Category Axis

Select Owns PDA (ownpda) sebagai variable Define Clusters By
Klik OK

Membaca Data

Data can be entered directly into SPSS, or it can be imported from a number of different sources. The processes for reading data stored in SPSS data files, spreadsheet applications, such as Microsoft Excel, database applications, such as Microsoft Access, and text file.

Struktur asas Data Fail SPSS

SPSS data fail di susun melalui cases (row) dan variables (columns)

Dalam data fail ini, cases mewakili responden terhadap survey.

Variables mewakili setiap soalan yang ditanya dalam survey.


Membaca Data Fail SPSS

Dari Menu pilih
File → Open → Data..
Pastikan SPSS (*.sav) dipilih dari Files of Type drop-down list

Membaca data dari spreadsheets
Dari Menu pilih: File → Open →Data …
Pilih Excel (*.xls) dari Files of Type drop-down list. Pilih demo.xls dan klik open untuk membaca spreadsheet ini.
Dialog box akan dipaparkan dan membenarkan user samada untuk memasukkan nama variable di dalam spreadsheet .
Pastikan read variable names from first row of data dipilih. Pilihan ini membaca column headings sebagai nama variable.
Klik OK.

Menyimpan Data
Dari Menu Pilih
File
→Save

Mengguna Data Editor

Data Editor menunjukkan kandungan ‘active data file’.Maklumat dalam Data Editor terdiri daripada variables dan cases.
• Dalam data view, columns mewakili variables dan rows mewakili cases (pemerhatian)
• Dalam variable view, setiap row adalah variable, dan setiap column merujuk kepada variable tersebut.


Memasukkan Numeric Data

Data boleh dimasukkan ke dalam Data Editor, dimana sangat berguna untuk data fail yang kecil atau untuk membuat sedikit perubahan terhadap data fail yang besar.
Klik variable view di bahagian bawah Data Editor Window.
Takrifkan variable yang akan digunakan. Dalam kes ini, hanya 3 variable diperlukan iaitu age, marital status dan income

Variables baru secara automatik diberi jenis numeric data
Klik data view untuk memasukkan data

Nama yang anda takrifkan di variable view sekarang menjadi heading untuk 3 column yang pertama dalam data view.
Mulakan memasuk data dalam row pertama, column pertama
Dalam column age type 55 → dalam column marital, type 1 → dalam column income type 72000, kemudian pergi ke row kedua.
Dalam column age type 53 → dalam column marital, type 0 → dalam column income type 153000
Column age dan marital menunjukkan decimal points. Untuk menghilangkan decimal points dalam variable ini
Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor Window


Pilih column decimals dalam age row dan type 0 untuk menghilangkan decimal.
Pilih column decimals dalam marital row dan type 0 untuk menghilangkan decimal.
Non-numeric data, seperti strings juga boleh dimasukkan dalam Data Editor.


Memasukkan Data String

Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor window
Pada row pertama yang kosong, type sex sebagai nama variable.


Klik type cell di row sex → Klik button di type cell untuk membuka variable type dialog box
Pilih string → Klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat dan kembali kepada Data Editor.


Meletak label variable

Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor window. Label boleh sehingga 256 characters.
Dalam label column di age row, taip Respondent’s Age → Dalam label column di marital row, taip Marital Status.
Dalam label column di income row, taip Household Income → Dalam label column di sex row, taip Gender.



Meletak nilai label pada numeric variables.

Rujuk kepada marital status di mana nilai 0 menunjukkan bujang manakala nilai 1 menunjukkan berkahwin
Klik value cell pada marital row, kemudian klik button untuk membuka dialog box value labels.
Type 0 dalam value field → Type Single dalam value label field → Klik Add untuk menambah label ini ke dalam senarai
Ulang proses di atas, kali ini type 1 dalam value field dan married dalam value label field.


Klik Add dan kemudian klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat
Klik Data View tab di bawah Data Editor window
Labels akan ditunjukkan dalam senarai bila anda memasukkan data. Ini akan memberi faedah dan memudahkan kerja

Menambah nilai label untuk string variable
String variable juga memerlukan nilai label. Contohnya, data anda menggunakan huruf F atau M untuk mengenali jantina.
Nilai label boleh digunakan untuk mengenali bahawa M mewakili Male (lelaki) dan F mewakili Female (wanita)

Klik value cell di sex row, kemudian klik button untuk membuka value labels dialog box
Taip F di value field, kemudian taip Female di value Label → Klik Add untuk menambah label ini ke data fail anda.
Ulang proses ini, kali ini taip M di value field dan Male di value label field. → Klik Add kemudian klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat dan kembali kepada Data Editor.

Oleh kerana string value adalah case sensitive, anda perlu memastikan bahawa anda konsisten di mana lowercase m tidak sama dengan uppercase M.

Copying dan Pasting Value Attributes
Apabila anda telah mendefinasikan variable attributes untuk sesuatu variable, anda boleh menyalin perkara ini dan melaksanakannya di variable yang lain.
Di variable view, taip agewed di cell yang pertama pada row pertama yang kosong
Klik value cell di age row

Dari menu pilih → Edit → Copy
Klik values cell di agewed row


Dari menu pilih → edit → paste
Value yang telah didefinasikan dari age variable sekarang boleh digunakan di agewed variable


Apabila anda paste sesuatu perkara, ianya akan dilaksanakan disemua cells yang dipilih. Variable yang baru akan diwujudkan secara automatik jika anda paste sesuatu perkara di row yang kosong

Anda juga boleh menyalin kesemua perkara dari satu variable ke variable yang lain → Klik row number di marital row
Dari menu pilih → Edit → Copy
Klik row number di row pertama yang kosong
Dari menu pilih → edit → paste

Kesemua perkara di marital variable akan dilaksana di variable yang baru.

Statistik Menggunakan Frequencies

Prosidur frequency sangat berguna untuk mendapatkan ringkasan setiap variable. Contoh berikut menunjukkan bagaimana frequencies boleh digunakan untuk menganalisa ukuran variable di nominal, ordinal dan scale level
Terdapat 2 jenis data asas:
• Nominal - Kategori data di mana tiada kaitan antara kategori. Contohnya , kategori pekerjaan “sales” tiada tinggi atau rendah berbanding kategori “marketing” atau “research”
• Ordinal - Kategori data dimana membawa makna mengikut kategori. Tetapi perbezaan antara kategori tidak boleh diukur.

Contohnya terdapat turutan antara nilai tinggi, pertengahan dan rendah tetapi jarak perbezaan antara nilai-nilai itu tidak boleh dikira.

Scale - data berkaitan dengan jarak perbezaan atau ratio scale dimana data menunjukkan turutan nilai dan perbezaan antara nilai. Contohnya gaji $72,195 adalah lebih tinggi dari $52,398, dan jarak antara 2 nilai gaji ini ialah $ 19,797.

Case 1
Anda mengendalikan satu pasukan yang menjual komputer hardware kepada syarikat pembangunan software, jurujual anda mempunyai kenalan yang utama. Anda perlu kagetorikan kenalan ini mengikut jabatan di mana mereka bekerja di syarikat itu (Pembangunan Perisian, Perkhidmatan Komputer, Kewangan, Lain-lain, Tidak Tahu)
Maklumat ini boleh diambil dari contacts.sav. Gunakan frequencies untuk mengkaji pengagihan jabatan dan melihat samada ianya bersangkutan dengan matlamat anda.

Menggunakan frequencies untuk mengkaji Nominal Data

Running Analysis : chart

Analyze → Descriptive Statistics → Frequencies

Pilih Department sebagai analisa variable → Klik Charts
Pilih Pie Charts → Klik Continue → Klik OK di frequencies dialog box
Pilihan ini mengeluarkan jadual frequency dan pie chart terhadap jabatan yang dimiliki oleh kenalan anda.

Bar Chart

Bar chart, order by descending frequencies, dengan cepat membantu anda untuk mencari mode dan juga untuk perbandingan visual
frequencies yang berkaitan.
Pilih bar charts → klik continue → klik format di frequencies dialog box.
Pilih descending counts → Klik Continue → Klik OK di frequencies dialog box.
Pilihan ini mengeluarkan bar chart dengan kategori yang dipilih menggunakan descending frequency.

Asas Edit Chart
Anda boleh edit chart dalam berbagai cara. Contohnya bar chart yang anda bina, anda boleh
• Tukar warna
• Edit text
• Tunjukkan label data

Untuk edit chart, buka dalam chart editor
• Double-klik bar chart untuk membuka dalam chart editor

Pemilihan Chart Element
Untuk edit chart element, klik salah satu bar. Warna biru rectangles dikeliling bar akan kelihatan menunjukkan mereka dipilih.
Anda boleh membuat perubahan ke atas bar charts tersebut. Untuk deselect kesemua elements, press the Esc key. Dari Chart Editor pilih menu edit → properties.


Format Numbers dalam Tick Labels
Kita ketahui nombor di paksi y adalah skala ribuan. Nombornya juga ada 2 titik perpuluhan yang tidak diperlukan. Untuk membuatkan chart ini lebih menarik dan mudah dibaca, kita akan mengubah format nombor dalam tick labels dan edit tajuk paksi.
• Pilih paksi y tick label dengan klik salah satu dari angka yang ada
• Buka properties window dari menu : edit → properties

• Klik tab number format
• Taip 0 dalam decimal places text box
• Taip 0.001 dalam scalling factor text box
• Pilih display digit grouping
• Klik Apply

Editing Text
Sekarang anda akan menukar tajuk di paksi y bersesuaian dengan format nombor yang baru.
• Klik tajuk paksi y
• Klik sekali lagi tajuk itu untuk mulakan edit mode.

• Delete text berikut:
In thousands
• Press enter untuk keluar dari edit mode dan kemaskini tajuk paksi y.
Displaying and Editing Data Value Labels.

Dari Menu Chart Editor pilih Elements → Show Data Labels
Setiap bar dalam carta sekarang menunjukkan purata sebenar household income. Ingat, unit tersebut dalam skala ribuan, jadi anda sepatutnya menggunakan Number Format tab sekali lagi untuk menukar factor skala.

Dengan data value label yang dipilih, klik data value labels tab Pindahkan Household income in thousands dari Displayed list ke Not Displayed list
Pindahkan Percent dari Not Displayed list ke Displayed list

Klik Apply untuk kemaskini data value label. Hasilnya bar chart akan menunjukkan peratus di setiap kategori.

Menggunakan Templates

Jika anda membuat beberapa perubahan kepada carta, anda boleh menggunakan chart template untuk mengurangkan masa membina dan mengedit carta. Chart template menyimpan perkara-perkara yang telah ditambah/diubah terhadap sesuatu carta. Kemudian anda boleh laksanakan perkara-perkara tersebut bila membina atau edit carta yang lain.
�� Dari Menu Pilih File → Save Chart Template
�� Dialog box Save Chart Template membenarkan anda menentukan perkara-perkara yang hendak dimasukkan dalam template
�� Pilih semua setting untuk memasukkan semua perkara-perkara yang berkaitan dengan carta ke template.

�� Klik Continue
�� Dalam Save Template dialog box, tentukan lokasi dan nama fail untuk template tersebut
�� Klik Save
�� Tutup Chart Editor. Bar Chart yang dikemaskini ditunjukkan di viewer.
�� Dari viewer menu pilih
Graphs → Bar
�� Klik Define untuk membuka Define Simple Bar dialog box
�� Pilih Level of education dan masukkan ke category axis
�� Klik Other Statistic dan masukkan Household Income Category ke kotak variable
�� Select Use chart specifications from
�� Klik File. Dalam Use Template from File dialog box, ambil fail template yang anda simpan sebelum ini.
�� Pilih fail tersebut dan klik open
�� Klik OK untuk membina carta dan laksanakan template.


Secara keseluruhannya, saya menilai bahawa spss lebih kompleks berbanding excel. Ini adalah kerana spss adalah pertama kali saya gunakan. Walaubagaimanapun spss lebih menarik jika sesuatu data dianalisis kerana dripada situ kita dapat mengetahui min, mode,dan median serta peratusannya.

Spss juga yang saya pelajari ini lebih menjurus kepada menganalisis data daripada borang soalselidik. Dari sinilah saya dapat tahu beginilah penyelidik mengumpul data dari borang soalselidik. Selain itu, daripada spss kita membuat kajian ke atas beberapa kumpulan terhadap sesuatu fenomena.




SEKIAN.....



:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS