RSS

counting days...:)

mari mengira hari2 yg boring di TM ni...dengan keje yg
xde..yg memeningkan..dan bosan...
hahahhaha...xsabo weh  nk abis...
tiap2 ari..bangun tdo je kira ari ape...
ade bape ari lgi nk abis prktikal ni...
so, saat ni mula arini...
ade lg 16 hari je lgi ak ulang alik ke TM ni..
hehehe...seronoknye...
xterkata....tesis pon alhamdulillah....
dah nk siap...thanks god...n thanks to my advisor gak
coz die bg the best guidelines for me...
n hope viva nty sumenye ok...dan aku nk A+ taw...

peace yaww....





tinggal 16 days je lgi taw.....




16 DAYS....
 
 
 
 
 
 
SEKIAN
 
 
 
 
 
 
 
:))
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

master or keje??

Ku dalam dilema,,, Xtaw nk pilih mana satu,,, Huuuuu...aritu g pameran keje.. Pegi mcm2 la drop resume,, Ade company call nk interview... Offer tu cm best je...tp xtaw laaa..kannn.. Sume offer salary 2500++..for marketing scope,, Nmpak duit byk..rase cm nk keje.. Tp smlm g program yg nk sambg master...ishh..mane satu Ak nk ni???kompius laaa...lau sambg master Setahun stgah je..tp cm lame jgak.. Kalau keje dpt kumpul duit byk.. Ahhhh...lectrer suggest suh smbg,,,sbb Ade peluang sambg bek smbg teros.. Pastu keje lah... Family lak suh smbg gak.. Tp kn,,sebnanya ak mlas da nk ngadap buku.. Tp lau keje pon mls gak.. Hahaha...so how?? Kne bt solat istikharah dlu la gamaknye Bru jupe solution,,,ermmmm... Mata duk nmpak duit je,,, So korg tlg la pkir2 mane yg terbaik untuk Diri ini..penat pikir sorg2.... Huuuuu.... :) SEKIAN,,,,,,:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

air terjun,,waterfall..sungai,,,

Assalamualaikum,,salam satu mesia...tetibe rase nk cite sal ni..huhu..aritu ak gedik2 nk pegi picnic lah konon nya,,pastu tros call mama,,tny,,tp tup2 die xbg..hmm..ape lagi..merajuk lah ak..muncung bleh simpul 40kali...haha...pastu esoknya mama msg me ckp die xbg ak pegi sbb die taw lau ak pegi mesti duk galak2 kt citu.pastu balik uma mesti sakit2 demam bagai.huhu..so,ak xpegi laaaa..mmg pasni xkn dpt la ak pegi kn,,sejak skola lgi mmg susAh bebeno nk g air terjun,,sugai or yg sewaktu dgnnya,,mmg susah ak nk g..lau ade program pape bru ak sampai..tu pon byk soal..huuuu..that's y laa time kt uitm jengka dlu org duk kecoh n heboh2 sal lubuk U la ape laaa..hahaha..mmg tergedik2 nk pegi..tp xpenah sampai pon,,huhu..lau sampai pon sbb ak xgtaw maa..huhu..lau die taw abis la ak..huhu..mmg ak xpham kdg2 nape die xbg ak pegi..huhu...yela..ak xnk derhaka kt my mom...so,dgr la ckp die.huhu..teringt lak last sem ak curi2 pegi sungai congkak,,ng klasmate..huuuu..gedik sgt pegi xgtaw kn,,tp seronok...haha...pas balik mula laaahh...demam2 n kaki membengkak..tetibe jee.huhu..pastu my unti sebok gtaw mama,,so mula laah die bebel2..nasib la xde dpn mata..lau x,mmg berhari2 laaaa mama bebel..kui33...mmg pntang skali anak2 die lau pegi tmpat2 cmtu..ak pon xtaw..die risau kot kan..so ak dgr kata..ak xikot laaaa..heeee..pasni lau kwn2 ajak nk pegi..xboleh laaa ak ikot..huuuu....rasanya mama fobia kot sbb dua cozen meninggal taun 2010 n then masa pencarian ma yg nampak mayat 2bradik tu..sbb tu jgak laaa mama jdi makin nk melarang kami pegi tmpt2 cmtu kot...huhu...that's all.... Sekian,,, :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

spss oh spss?????grrrr


Statistical Package for Social Science atau ringkasnya SPSS ialah antara pakej statistik yang sering digunakan oleh penyelidik khususnya dalam bidang Sains Sosial bagi menganalisis data.

Pakej ini menjadi pilihan ramai penyelidik memandangkan operasinya yang mudah di samping menyediakan analisis statistik yang bersesuaian dengan keperluan penyelidikan dalam bidang sains social.

Selain daripada keupayaannya menyediakan analisis statistik terhadap data kajian, SPSS Window juga menyediakan sistem pengurusan data dalam suasana grafik yang menarik dengan menggunakan menu dan kotak dialog. Dengan demikian, semua arahan dapat dilakukan dengan mudah.

Memulakan SPSS

Dari Menu Windows Start pilih
Program
→ SPSS for windows

Apabila program SPSS diaktifkan, tetingkap yang akan terpapar di skrin komputer ialah tetingkap SPSS Data Editor. Pada control bar tetingkap SPSS Data Editor ini akan tertulis SPSS Processor is Ready


Membuka Fail
Dari menu pilih
File
→ Open
→ Data

By default, SPSS-format data fail (.sav) akan kelihatan. Double klik d:\spss\datamodulespss\module1\demo.sav. Klik data view dan variable view

Running an Analysis
Dari Menu pilih
Analyze
→Descriptive Statistics
→Frequencies

Frequencies dialog box akan dibuka

Klik right mouse button pada income category(inccat) kemudian klik (left mouse button) variable information.
Klik down arrow di value labels drop-down list
Pilih variable income category dan gender dan klik right-arrow button untuk memindahkan variable dari source variable list ke target variable list
(#) icon disebelah variable menunjukkan variable itu numeric. (A) icon pula menunjukkan variable itu string (alphanumeric)
Klik OK


Creating Charts

Dari Menu pilih
→Graf
→Bar
Klik clustered kemudian klik define
Scroll down source variable list dan pilih wireless service (wireless) sebagai variable Category Axis

Select Owns PDA (ownpda) sebagai variable Define Clusters By
Klik OK

Membaca Data

Data can be entered directly into SPSS, or it can be imported from a number of different sources. The processes for reading data stored in SPSS data files, spreadsheet applications, such as Microsoft Excel, database applications, such as Microsoft Access, and text file.

Struktur asas Data Fail SPSS

SPSS data fail di susun melalui cases (row) dan variables (columns)

Dalam data fail ini, cases mewakili responden terhadap survey.

Variables mewakili setiap soalan yang ditanya dalam survey.


Membaca Data Fail SPSS

Dari Menu pilih
File → Open → Data..
Pastikan SPSS (*.sav) dipilih dari Files of Type drop-down list

Membaca data dari spreadsheets
Dari Menu pilih: File → Open →Data …
Pilih Excel (*.xls) dari Files of Type drop-down list. Pilih demo.xls dan klik open untuk membaca spreadsheet ini.
Dialog box akan dipaparkan dan membenarkan user samada untuk memasukkan nama variable di dalam spreadsheet .
Pastikan read variable names from first row of data dipilih. Pilihan ini membaca column headings sebagai nama variable.
Klik OK.

Menyimpan Data
Dari Menu Pilih
File
→Save

Mengguna Data Editor

Data Editor menunjukkan kandungan ‘active data file’.Maklumat dalam Data Editor terdiri daripada variables dan cases.
• Dalam data view, columns mewakili variables dan rows mewakili cases (pemerhatian)
• Dalam variable view, setiap row adalah variable, dan setiap column merujuk kepada variable tersebut.


Memasukkan Numeric Data

Data boleh dimasukkan ke dalam Data Editor, dimana sangat berguna untuk data fail yang kecil atau untuk membuat sedikit perubahan terhadap data fail yang besar.
Klik variable view di bahagian bawah Data Editor Window.
Takrifkan variable yang akan digunakan. Dalam kes ini, hanya 3 variable diperlukan iaitu age, marital status dan income

Variables baru secara automatik diberi jenis numeric data
Klik data view untuk memasukkan data

Nama yang anda takrifkan di variable view sekarang menjadi heading untuk 3 column yang pertama dalam data view.
Mulakan memasuk data dalam row pertama, column pertama
Dalam column age type 55 → dalam column marital, type 1 → dalam column income type 72000, kemudian pergi ke row kedua.
Dalam column age type 53 → dalam column marital, type 0 → dalam column income type 153000
Column age dan marital menunjukkan decimal points. Untuk menghilangkan decimal points dalam variable ini
Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor Window


Pilih column decimals dalam age row dan type 0 untuk menghilangkan decimal.
Pilih column decimals dalam marital row dan type 0 untuk menghilangkan decimal.
Non-numeric data, seperti strings juga boleh dimasukkan dalam Data Editor.


Memasukkan Data String

Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor window
Pada row pertama yang kosong, type sex sebagai nama variable.


Klik type cell di row sex → Klik button di type cell untuk membuka variable type dialog box
Pilih string → Klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat dan kembali kepada Data Editor.


Meletak label variable

Klik variable view tab di bahagian bawah Data Editor window. Label boleh sehingga 256 characters.
Dalam label column di age row, taip Respondent’s Age → Dalam label column di marital row, taip Marital Status.
Dalam label column di income row, taip Household Income → Dalam label column di sex row, taip Gender.



Meletak nilai label pada numeric variables.

Rujuk kepada marital status di mana nilai 0 menunjukkan bujang manakala nilai 1 menunjukkan berkahwin
Klik value cell pada marital row, kemudian klik button untuk membuka dialog box value labels.
Type 0 dalam value field → Type Single dalam value label field → Klik Add untuk menambah label ini ke dalam senarai
Ulang proses di atas, kali ini type 1 dalam value field dan married dalam value label field.


Klik Add dan kemudian klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat
Klik Data View tab di bawah Data Editor window
Labels akan ditunjukkan dalam senarai bila anda memasukkan data. Ini akan memberi faedah dan memudahkan kerja

Menambah nilai label untuk string variable
String variable juga memerlukan nilai label. Contohnya, data anda menggunakan huruf F atau M untuk mengenali jantina.
Nilai label boleh digunakan untuk mengenali bahawa M mewakili Male (lelaki) dan F mewakili Female (wanita)

Klik value cell di sex row, kemudian klik button untuk membuka value labels dialog box
Taip F di value field, kemudian taip Female di value Label → Klik Add untuk menambah label ini ke data fail anda.
Ulang proses ini, kali ini taip M di value field dan Male di value label field. → Klik Add kemudian klik OK untuk menyimpan perubahan yang dibuat dan kembali kepada Data Editor.

Oleh kerana string value adalah case sensitive, anda perlu memastikan bahawa anda konsisten di mana lowercase m tidak sama dengan uppercase M.

Copying dan Pasting Value Attributes
Apabila anda telah mendefinasikan variable attributes untuk sesuatu variable, anda boleh menyalin perkara ini dan melaksanakannya di variable yang lain.
Di variable view, taip agewed di cell yang pertama pada row pertama yang kosong
Klik value cell di age row

Dari menu pilih → Edit → Copy
Klik values cell di agewed row


Dari menu pilih → edit → paste
Value yang telah didefinasikan dari age variable sekarang boleh digunakan di agewed variable


Apabila anda paste sesuatu perkara, ianya akan dilaksanakan disemua cells yang dipilih. Variable yang baru akan diwujudkan secara automatik jika anda paste sesuatu perkara di row yang kosong

Anda juga boleh menyalin kesemua perkara dari satu variable ke variable yang lain → Klik row number di marital row
Dari menu pilih → Edit → Copy
Klik row number di row pertama yang kosong
Dari menu pilih → edit → paste

Kesemua perkara di marital variable akan dilaksana di variable yang baru.

Statistik Menggunakan Frequencies

Prosidur frequency sangat berguna untuk mendapatkan ringkasan setiap variable. Contoh berikut menunjukkan bagaimana frequencies boleh digunakan untuk menganalisa ukuran variable di nominal, ordinal dan scale level
Terdapat 2 jenis data asas:
• Nominal - Kategori data di mana tiada kaitan antara kategori. Contohnya , kategori pekerjaan “sales” tiada tinggi atau rendah berbanding kategori “marketing” atau “research”
• Ordinal - Kategori data dimana membawa makna mengikut kategori. Tetapi perbezaan antara kategori tidak boleh diukur.

Contohnya terdapat turutan antara nilai tinggi, pertengahan dan rendah tetapi jarak perbezaan antara nilai-nilai itu tidak boleh dikira.

Scale - data berkaitan dengan jarak perbezaan atau ratio scale dimana data menunjukkan turutan nilai dan perbezaan antara nilai. Contohnya gaji $72,195 adalah lebih tinggi dari $52,398, dan jarak antara 2 nilai gaji ini ialah $ 19,797.

Case 1
Anda mengendalikan satu pasukan yang menjual komputer hardware kepada syarikat pembangunan software, jurujual anda mempunyai kenalan yang utama. Anda perlu kagetorikan kenalan ini mengikut jabatan di mana mereka bekerja di syarikat itu (Pembangunan Perisian, Perkhidmatan Komputer, Kewangan, Lain-lain, Tidak Tahu)
Maklumat ini boleh diambil dari contacts.sav. Gunakan frequencies untuk mengkaji pengagihan jabatan dan melihat samada ianya bersangkutan dengan matlamat anda.

Menggunakan frequencies untuk mengkaji Nominal Data

Running Analysis : chart

Analyze → Descriptive Statistics → Frequencies

Pilih Department sebagai analisa variable → Klik Charts
Pilih Pie Charts → Klik Continue → Klik OK di frequencies dialog box
Pilihan ini mengeluarkan jadual frequency dan pie chart terhadap jabatan yang dimiliki oleh kenalan anda.

Bar Chart

Bar chart, order by descending frequencies, dengan cepat membantu anda untuk mencari mode dan juga untuk perbandingan visual
frequencies yang berkaitan.
Pilih bar charts → klik continue → klik format di frequencies dialog box.
Pilih descending counts → Klik Continue → Klik OK di frequencies dialog box.
Pilihan ini mengeluarkan bar chart dengan kategori yang dipilih menggunakan descending frequency.

Asas Edit Chart
Anda boleh edit chart dalam berbagai cara. Contohnya bar chart yang anda bina, anda boleh
• Tukar warna
• Edit text
• Tunjukkan label data

Untuk edit chart, buka dalam chart editor
• Double-klik bar chart untuk membuka dalam chart editor

Pemilihan Chart Element
Untuk edit chart element, klik salah satu bar. Warna biru rectangles dikeliling bar akan kelihatan menunjukkan mereka dipilih.
Anda boleh membuat perubahan ke atas bar charts tersebut. Untuk deselect kesemua elements, press the Esc key. Dari Chart Editor pilih menu edit → properties.


Format Numbers dalam Tick Labels
Kita ketahui nombor di paksi y adalah skala ribuan. Nombornya juga ada 2 titik perpuluhan yang tidak diperlukan. Untuk membuatkan chart ini lebih menarik dan mudah dibaca, kita akan mengubah format nombor dalam tick labels dan edit tajuk paksi.
• Pilih paksi y tick label dengan klik salah satu dari angka yang ada
• Buka properties window dari menu : edit → properties

• Klik tab number format
• Taip 0 dalam decimal places text box
• Taip 0.001 dalam scalling factor text box
• Pilih display digit grouping
• Klik Apply

Editing Text
Sekarang anda akan menukar tajuk di paksi y bersesuaian dengan format nombor yang baru.
• Klik tajuk paksi y
• Klik sekali lagi tajuk itu untuk mulakan edit mode.

• Delete text berikut:
In thousands
• Press enter untuk keluar dari edit mode dan kemaskini tajuk paksi y.
Displaying and Editing Data Value Labels.

Dari Menu Chart Editor pilih Elements → Show Data Labels
Setiap bar dalam carta sekarang menunjukkan purata sebenar household income. Ingat, unit tersebut dalam skala ribuan, jadi anda sepatutnya menggunakan Number Format tab sekali lagi untuk menukar factor skala.

Dengan data value label yang dipilih, klik data value labels tab Pindahkan Household income in thousands dari Displayed list ke Not Displayed list
Pindahkan Percent dari Not Displayed list ke Displayed list

Klik Apply untuk kemaskini data value label. Hasilnya bar chart akan menunjukkan peratus di setiap kategori.

Menggunakan Templates

Jika anda membuat beberapa perubahan kepada carta, anda boleh menggunakan chart template untuk mengurangkan masa membina dan mengedit carta. Chart template menyimpan perkara-perkara yang telah ditambah/diubah terhadap sesuatu carta. Kemudian anda boleh laksanakan perkara-perkara tersebut bila membina atau edit carta yang lain.
�� Dari Menu Pilih File → Save Chart Template
�� Dialog box Save Chart Template membenarkan anda menentukan perkara-perkara yang hendak dimasukkan dalam template
�� Pilih semua setting untuk memasukkan semua perkara-perkara yang berkaitan dengan carta ke template.

�� Klik Continue
�� Dalam Save Template dialog box, tentukan lokasi dan nama fail untuk template tersebut
�� Klik Save
�� Tutup Chart Editor. Bar Chart yang dikemaskini ditunjukkan di viewer.
�� Dari viewer menu pilih
Graphs → Bar
�� Klik Define untuk membuka Define Simple Bar dialog box
�� Pilih Level of education dan masukkan ke category axis
�� Klik Other Statistic dan masukkan Household Income Category ke kotak variable
�� Select Use chart specifications from
�� Klik File. Dalam Use Template from File dialog box, ambil fail template yang anda simpan sebelum ini.
�� Pilih fail tersebut dan klik open
�� Klik OK untuk membina carta dan laksanakan template.


Secara keseluruhannya, saya menilai bahawa spss lebih kompleks berbanding excel. Ini adalah kerana spss adalah pertama kali saya gunakan. Walaubagaimanapun spss lebih menarik jika sesuatu data dianalisis kerana dripada situ kita dapat mengetahui min, mode,dan median serta peratusannya.

Spss juga yang saya pelajari ini lebih menjurus kepada menganalisis data daripada borang soalselidik. Dari sinilah saya dapat tahu beginilah penyelidik mengumpul data dari borang soalselidik. Selain itu, daripada spss kita membuat kajian ke atas beberapa kumpulan terhadap sesuatu fenomena.




SEKIAN.....



:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SELAMAT HARI GURU...TERIMA KASIH CIKGU

assalamualaikum wbt...n salam satu mesia.....
salam hari guru buat guru2 d seluruh dunia......
terima kasih cikgu.....
cik keju rindu plak nk sambut ari guru mcm kt skola dlu2...
leh main2..pastu tgk cikgu dpt hadiah byk2..
cikgu yg garang pon jdi baik di hari guru....
heeee...sayang semua cikgu....
byk sgt cikgu cikgi yg pernah berjasa kt cik keju sampai hari ini..
ok....ucapan ini didedokasikan untuk bonda tersayang...
cikgu wan ainon N USTAZah hanan abdul rahman(the best cikgu)  sampai skang ak contat,,,heeeee
my mama....cikgu fauziah hanim idrus...beliau cikgu yg sgt berwibawa....
selalu syg ak dlu time kt kls die...sbb ak terer acc...hahaha..syg cikgu jgk...
dah wish kt die..selamat hari guru ye...then, buat cikgu tusyen..cikgu ghani..ni cikgu acc masa tusyen...
die sgt garang ok....tp sampai skang ak ingt style die ajar..huuu....
terima kasih cikgu...
cikgu mathh.....cikgu mat n che daud,,,sume ni d smam...dorg sgt baik hati..
mendidik cik keju sampai berjaya smpai hari ini...
pada sir azmi hassan..yg slalu nyakat ak d kls bi..
sbb ak slalu dtg lmbt sbb kls die pgi2...
rindu zaman tu...tenkiuuu sirr....cikgu hamdan..cikgu azman...
n cikgu2 len jgak,,,,sir maarof, cikgu mahani, cikgu zarihasra,,ustzah zulaikha,,
ustaz rosdi aka ayah aku...ustazah rokiah,ustazah jailamy,ustazaah anizawati,ustazah hayati aka mak ak....
cikgu hariff rafani...mudir sekola deris tu..haha...cikgu noraini,,,cg,cik fatimah, cikgu hartini(kunyit),,cikgu wan noraina..cikgu norehan,cikgu nasaruddin,,,cikgu2 len..yg xdsebut...selamat hari guru semua..ni semua d skola menengah...

di sekolah rendah dlu...cikgu kamariah.sir wan omar,cikgu wan sufian,cikgu khairul anuar,cikgu amri,
cikgu wan zuhairi..dan cikgu2 len jgak...
thanks untuk semua,,

Hari Guru disambut pada 16hb Mei setiap tahun. Tema Hari Guru pada tahun 2012 ialah  ‘ Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara ‘





selamat hari guru semuanya....sedara mara yg bergelar cikgu....
semoga mendidik dgn lebih tekun lgi n membuahkan
anak didik yg berpotensi n berkaliber....






terima kasih cikgu.....



syg cikgu3 semua....


:)







SEKIAN

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

selamat hari ibu..mama

Selamat Hari Ibu kepada semua ibu-ibu Sedunia.
to my mama ROSSNAH BT MOHAMAD,,,,Selamat ari ibu...
kakak syg mama....
lebiuuu so muchhhh....

Setiap anak yang lahir ia tidak lahir sendiri pasti ada yang mengandungkannya 9 bulan..melayan karenah mual sepanjang 9 bulan..

"Lepas tu tiba masanya melahirkan anda dengan kesakitan untuk membenarkan anda melihat dunia ini. Kalau ibu-ibu yang kena operate lak..terpaksa menahan nak berpantang dan menjaga kesan pembedahan nya lagi..

Bila dah jadi baby..ibu anda tidak terurus terpaksa melayan kau ajer siang dan malam..salin lampin ..layan kau nangis....layan nak menyusukan kau...

Bila kau dah masuk sekolah lak...terpaksa hantau kau pergi sekolah. Belikan peralatan sekolah dan segalanya agar kau jadi manusia berguna....Kalau kau tak pandai pun ...ia akan pastikan kehidupan kau terurus...

Bila dah besar...kau menggatal nak kahwin...ibu kau kau terpaksa merisik atau dirisik. Sibuk sana sini kumpul duit nak langsungkan perkahwinan kau. Kalau kau bermegah perkahwinan kau pakai duit kau namun ibu kau tetap sibuk menyediakan perancangan perkahwinan kau agar berjalan dengan lancar. Belum campur lagi berpeluh-peluh menjemput sanak saudara...

Kau dah kahwin dan dapat anak..kadang-kadang ibu kau jaga anak-anak kau kerana kesibukan kerjaya masing-masing....
Dan kini apabila kau menjadi ibu...baru kau tahu bukan senang jadi ibu...
Kalau ibu kau marah-marah bukannya dia tak sayang kau tapi dia TAKUT kau tersasar dalam kehidupan...."

Selamat Hari Ibu!!!
Aku sayang semua perempuan yang bergelar ibu...Serius!!!


SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA IBU2 DI LUAR SANA..




:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cerewet ke??

Selamat malam awak2 sume... Salam satu mesia... Tiba lagi masa untuk kte bebel2 kt blog ni b4 tdo,, Topicnye mlm ni is cerewet ke? Kenapa cerewet??ok..meh nk story mory sikit.. U ollsss..mana yg rapat ng kte tu taw la kn ape yg kte suka N ape yg kte xsuka...kte ni mmg cerewet.. Pling cerewet sekali is dalam soal makan ok!!!! Taw x,,MAKAN,.cerewet ke?? Mmg cerewet pon kte rase..sebab dah mmg makanan yg xsedap Kte xakan makan ok..wapon dah order..da byk kali lau mkn Ng en,bun kte...die duk bebel2 mcm mak nenek..ckp lapa Pastu xnk mkn sbb xsdp...helloooo...mknn yg xsdap Sape nk mkan kn?bg kt kucing pon kucing tinggalkn Die pon xnk,, Begitu juga kte..mmg cerewet sgt2 bab makan nih..sorry lerrr awk.. Dpt mkwe cmni..awk kne la sabar kn,,bukan nk demand ke hape Tp mmg dah xleh nk telan,,makanan yg xsedap n xleh trima Perut dinosour kte nih..kalau dlu time duk kolej, boleh Dikira je makan kt DC..sampai kdai kat DC pon ak xtaw nama.. Org ckp orange ke karas ke yingyang ke,,ak xtaw.. Afta da nk kuar kolej bru taw..sbb lepak ng classmate kt DC.. Lau x xtaw..die slalu kata kte cerewet..sgt cerewet,, Taw x,,,haihhh..nk tegaskn skali lgi..tekak ni kalai Dah xboleh time mknn xsdap tuh mmg kte xmkn laa..mahal mcm Mane pon lau xcdp mmg kte sanggup Lapar taw... Pastu mule cari roti n cheese d tga mlm...heeee..so sorry laaa.. Kepda kwn2 n si die lau xleh terima perangai kte yg sgt Cerewet bab bab makaan nihhh...hahahaha...sorry guys,,, P/s:to en.bun kte tuh.jgn suke sgt bebel2 mcm mak nenek ok... Sorry..pasni lau nk ajak kte makan,make sure tempat Tu sedap taw..lau x!xhadap kte nk makan...oke...arasssooo!!!! Udah2 lah..penat jari jemari taip cerita yg xde org nk baca!!!hahahahaha.. K bye...... SEKIAN!!!!!!!!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CAIREX 2012

Hai..semua..assalamualaikum...salam satu mesia,,, Hik33...gelak2 kecil..hihihi.. Mood tga menggedik..arini 8 mei 2012.. Career expo aka CAIREX stat..di DSB UitM.. Kami pon,,budak2 prktikal TM SME ni..gedik nk cuti kn,, Xmo masok keje..pastu pegi laaaa... B4 g xprepare pape pon taw..juz print out byk2 resume.. Hahaha..mcm kt pahang dlu la... Pegi juz tgk2 n drop resume je... Tp sume company gah2 lah...menarik perhatian.. Bile da masok dsb tu mula la kaki ni gatal nk pegi company Yg selalu jd sebutan ramai kn,,, Ngeeee..bajet nk keje teros je.. Tp siyesly..aku xniat nk keje lgi actually.. Tp kn!!!!sbb kn dgr dorg d tiap2 booth tu explain kt ktorg.. Teros ade semangat nk keje..hahahah..rase xsabar... Setiap booth yg kami pegi tu..sume ok2 lah org nye Sume yg dtny die jawab.. Baru ak tahu..marketing ni jd tulang belkang sesebuah company.. Kire xde marketing position xlengkap lah... So,xsia2 lah ak blaja marketing kn,,peluang tu byk..juz tgk rezeki La dpt mane2..hope dpt laaa..heeee...berkobar2 plak rasenye nk keje.. Sbb xsabar nk pgg duit byk2 every month.. Heeee...hope tuhan murahkan rezeki kami.... P/s: pasni kne prepare la nk keje kn,, Hehehe..oh ya,arini patotnya cuti sehari... Tp bos suruh masok..ade keje katanya,,, Tup2 da sampai opis ak melanguk je xde keje.. Haihhh...nk marah kt bos,,tp sabo jela,,sebulan je lgi.. K sekian..bye2.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kawen!!!

Samekom cik keju fan,,,hahahaha.. Perasan ade fan pulak ko jah,, Fan kt wall tu jela kau,, Huhu..post kali ni pasal kawen,, Oh ya,,bukan cik keju yg kawen,, Tp kwn cik keju yg kawen.. Selamat pengantin baru buat tuan amalina tuan sembok.. Heeee..jdi bini org dah kau yeee.. Kan betol ak ckp..yg xkapel time blaja dlu la Die yg kawen dlu.. Yg duk kapel bagai nk rakkk ni... Xkawen2 jgak... Hahahahaha...semoga ko bahagia hendaknye.. Cepat2 la bt baby yee.. Sungguhpon ak xg kenduri ko,ak doa ko dlm Solatku..moga ko bahagia.. Teringt lak time duk uma sewa.. Gayut sorok2 kot blakang dapur...tiap2 pgi. Time org tga lena,, Hahahahaha...pastu sweet sgt da nk abis blaja tuh G dating senyap2..hahahaha...ak taw semua tu... Semoga bahagia eh korg... Abg hanif sila jaga kwn saya tu yeee... Nasihatkan die supaya die xgarang n xmarah2 org dah.. Ngeeeeee... Over lak ak..org len kawen, Ak lak yg xcited..hihi... Pasni turn sape plak yeeee??? Yg pastinya bukan aku..haha... Mama kata ak xmatang lgi..xboleh kawen,, Hidup pon xpandai nk berdikari lagik... Sedih...wapon ak rase dah matang n mampu bt semuanya Tp mama xmao bg ak kawen lgi..die kata mude lgi..hahaha Mama syg ak lgi la tuh.. Xnk bg kt org anak die nih... Lau ckp sal kawen ng mama mesti die Ckap ak ni gatal..hahahahaha... Ye maaa,,kak ngah taw..lom ckup matang N xmmpu nk pikul tanggungjwb lgi sbgai ISTERI.. P/s: selamat pengantin baru pd yg berkenaan,,, Musim ni mmg ramai org kawen,so mesti ak post entry kawen ajela..hahaha... Sudah2 laaa..jgn merepek lagi... Bye....nite u olssss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pearl kacip fatimah,,motif??

Hai..assalamualaikum..korg sehat,, Moga2 sihat la hendaknye.. Cik keju tga geli aty ni..teringatkan My en,bun semalam,,hahaahaha.. Afta dinner tu,bleh plak die g blikn burger.. Lapar lagi katanya..duk lepak2 kt depan sana,, Then tetibe die dahaga,, So,pegi la die ke kedai runcit kt depan tuh.. Pas kua kedai tu duk sengih2 lebar giler,, Sesampainye tempat cik keju duduk. Die bg air dlm plastik.. Pelik gle sbb die duk gelak jeee.. Hahahaa..cik keju ni xperasan lgi..die minum la air mineral Yg die beli tu...pastu tetibe rase nk tgk je Air yg lgi satu tu.. Amek kau!!!"Pearl kacip fatimah" Ak pelik la..mcm2 tny..air ni untuk sape.. Ak blur jap..ingtkn die nk blikn sape.. Tp cik keju ingtkn die yg nk minum.. Tp lgi gelak la lau die minum..hak33.. Die bantai gelak..xpaham lah kn,, Tetibe die ckp nty minum taw air ni.. Jgn buang or bg org.. Hahahaha..lantas cik keju jwb...air ni Xseswai la ng kte..org tua cm nenek2 jela minum. Hahahahaha.xpernah hayat kte minum air tuh... Pastu balik lahhh die...sambil sengih2 kepelikan je Tgk die tuh... Tp yg hairan nye..ape yg lawak sgt kn,,smpai die Beria gelak..kompius jap..sampai arini Lau sebut pasal tu sakan die gelak kot... Bile tny die..katanya xde pape.. So,cik keju ckp kt die..die dah gatal... Hahahhahaa..lgi die gelak..so lgi la xpaham kan,, Xtaw ape motif sebenarnya... So,pasni jaga2 lah ng en.bun saya tu.. Setiap ari ade je die nk kenekn kte... P/s;tp kte syg die..hahahaha...die da kurus sikit skang..kui3...cik keju yg tambah gemok...waaaaaa... Awak!!!!I LOVE. U.....hihihihihihi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

get an email from nuffnang:)

assalamualaikum wbt...heee...


just nk copy paste je...


xde keje sgt...



meh tgk nii...
hahahahaha..




jum blogger2 kite pegi cni...
hik5....



How is the LG Cinema 3D TV different from conventional 3D TVs you ask? According to LG, their TV boasts some impressive features which include Certified Flicker-Free, Electromagnetic Waves-Free, 3D Light Boost, Wider Viewing Angle, Flexible Viewing Positions, Lightweight 3D Glasses and Reasonably-Priced 3D Glasses. All these look fantastic on paper, but we still had our skeptics. After all that talk, it is about time LG starts walking the walk, so folks from LG would like to invite you Nuffnangers to learn more about this gorgeous TV and experience it at a party organized just for us!

Details of the party are as below:

Date: 19 May 2012 (Saturday)
Time: 6.30pm – 8.30pm
Venue: Courtyard Garden, Bukit Damansara
Dress code: Casual

It will be a fun-filled night where you’ll get to mingle among fellow Nuffnangers and experience the spanking new Cinema 3D Smart TV! And what’s a party without prizes to be won? LG would be giving out a total of 5 units of LG Blu-Ray Players, one Home Theater system and you’d stand a chance to win a brand new 42” Cinema Screen LTV at the party! So what are you waiting for Nuffnangers? All you have to do to win a pair of invites from us is to blog about the party, you can find more info from here.

The best 100 entries will win a pair of invites to the party! Hurry now Nuffnangers, drop whatever you’re doing and send in your entry to party with us before 14 May 2012! ;)

Cheers,
Darren Low
Community Executive
Nuffnang Sdn Bhd



ok..thats all...





bye3...


SEKIAN...




:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

dara....:)

assalamualaikum wbt...
tertarik plak ng entry ni...
copy paste jela dr blog org tu..heeee...
cc: blog rahsia..hahaha....
rase nk share jee...skdar renungan...
betul ke x eh?itu kte xtaw..hahahaha....
 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Melalui tapak tangan kita boleh membuat penelitian berbagai aspek
tentang perangai atau sikap seseorang itu sama ada lelaki atau perempuan. Melalui tapak tangan juga kita boleh merenung masa lampaunya dan apakah yang tersirat dihatinya. Sentuhan ini disebut sentuhan antara hati ke hati. Akan tetapi ilmu meneliti tapak tangan ini tidaklah perlu mempunyai ilmu firasat atau batin. Memadai dengan melihat beberapa perubahan fizikal tapak tangan seseorang itu, sama ada mereka yang kuat bekerja, malas atau bermacam-macam lagi.

Justeru itu untuk memastikan seseorang gadis itu masih dara melalui tapak tangannya. Retak pada bahagian kanan dan kiri tapak tangan kanannya menandakan gadis itu sudah tiada dara. Jika gadis itu masih dara, telapak tangannya samada sebelah kiri atau kanan tidak akan retak. Keretakan ini kelihatan jelas dengan urat-urat walaupun tangan gadis itu lembut. Sebalikknya gadis yang masih ada dara akan kelihatan kiri dan kanan telapak tangan kanannya licin dan lembut. Sebaliknya mereka yang tiada dara, jika ditekan pada bahagian kiri dan kanan tapak tangan kanannya, warna pucat akan berlaku dan lekukan akan kelihatan terlalu mudah menolak balik ke asal.

Walau bagaimanapun tidak semua gadis akan mempunyai sisi reka bentuk yang dinyatakan sedemikian. Ini selalunya berlaku pada gadis yang berkulit tebal dan agak kasar. Tetapi untuk mempastikan kedudukan sebenar gadis itu antara masih dara atau tidak, anda juga oleh memerhatikan pada bahagian tengah tapak tangan kanannya. Jika terdapat garisan yang terputus pada bahagian tengahnya bermakna gadis telah hilang daranya. Akan tetapi garisan itu tidak putus bermakna gadis itu masih suci.
Selain daripada tapak tangan, ibu jari dan jari kelingking juga boleh memberikan petunjuk sama ada gadis itu masih suci atau tidak. Untuk tujuan itu anda banya perlu menyentuh ibu jarinya dan genggam selama satu minit. Jika ibu jarinya panas dan kelihatan merah apabila dilepaskan dari genggaman anda, gadis itu masih dara.
Akan tetapi jika jari itu kelihatan kecut dan pucat walaupun panas, gadis itu sudah tiada suci lagi.

Untuk melihat jari kelingking pula anda hendaklah memegang jari kelingking gadis itu dengan sedikit kuat selama seminit, kemudian lepaskan. Tanyakan kepadanya bagaimana rasa jari kelingkingnya setelah digenggam dan dilepaskan.
Jika gadis itu mengatakan tiada rasa apa-apa, bermakna dia sudah hilang dara. Tetapi jika dia berkata sesuatu yang sebagai contohnya, berdenyut, berdebar jantungnya, tersentuh perasaan pada hatinya atau setidak-tidaknya sedikit sakit yang berdenyut pada jarinya, maka gadis itu suci.

Biasanya sentuhan yang dimaksudkan ini hanya boleh dilakukan antara lelaki dan perempuan sahaja. Jika perempuan dengan perempuan melakukannya ia tidak memberi kesan kepada yang melakukannya. Tetapi untuk tujuan meneliti tapak tangan, anda sendiri boleh melakukannya dengan memerhati garis-garis yang ada. Jangan risau jika terdapat garis-garis pecah pada telapak tangan anda jika anda masih dara. Sebenarnya ada kemungkinan oleh kerana anda bekerja agak keras, maka terdapat pada bahagian tapak tangan anda pecah-pecah atau berurat.
Walau bagaimanapun keperibadian yang mulia dan sentiasa menjaga kesucian diri tidak akan memberi sebarang kesan terhadap diri anda.
sekian..
:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

merajuk+memujuk!!!!

assalamualaikum wbt....



Lemah betul nak menghadap orang merajuk. Bukan aku tak cuba memujuk. Dipujuk-pujuk lagi menjadi merajuk-rajuk. Macam mana nak selesai kalau berterusan.

tambah2 lau lelaki yg merajuk..kn...





so xtaw cmne cara nk pujuk...




huhu..


Kalau budak-budak merajuk senang nak pujuk, geletek-geletek ketiak / pancing jajan @ cekedis / ajak ronda-ronda / buat lawak / pujuk dengan kata-kata sayang / dll. yang budak-budak suka. 

cik keju mmg xtaw n xreti nk pujuk..
hahahaha..so, google lah nmpaknye....

meh kte try pujuk die ng cara ni....



-
-
-
-
-
-

from incik google...


"""""""1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.
2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.
3. Ucapkan kata-kata “manis”
Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini. ;))
4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha…tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.""""""


itu dpt dr incik google....

berkesan ke x?
haha..
cmana nk ikot ke x,,,,


kah5...
kte try...



xtry xtaw kn....







p/s:pada yg merajuk tu jgn majuk lama2 nty cepat tua....nty kne jual..hahahahha...so, en bun sya tu..udah2 lerrr majuk...buruk bebeno nampoknye awok ehh...hahahahaha.....



promise...xbuat awak majuk lagik!!!!!!





bye3....




:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pesta buku pwtc?

salam semua..salam satu mesia...
jumpa lagi ng cik keju yg merepek meraban d sini..
hahahahaha..dek xde keje sgt..sempat la
cik keju postkn entry ni..heee...
serius bosan taw x....huuuu...
semalam...1 mei..hari pekerja..so, cik keju cuti lah ye...
plan nya pula ke pwtc...
temankan kwn makcik kte yg nk sgt ke sana..
so, xbt pape..pegi jela...
sesampainye d sana...mak aih...bru kol 10.10 pagi..org
da full kat lam tu..serius..cm sardin...
ape lgi..bersempit2 la masok dlm...
haahahaha..giler laah..lame da xg pesta buku..
rase cm dak skola pon ade...
mmg best...murah giler2 buku2 kt sane..
1st tempat kami serbu is kaki novel booth..
hahahaha...byk novel baru....
rmbg mata nk pilih..huhu...
cik keju men rembat je mane yg berkenan..
tp de had jgak...
serius duit tga xde kn..
sgt jeles tgk akak tu(kak tini)
die beli 13 biji novel...ak nk beli byk cmtu xdpt laa...
sbb xde gaji..hua444....
so,duk diam2..tgk je smbil pejam mata..
hue444....mmg die tu penggila novel kn....
sanggup aje..hahaha...
kte plak bli 3 je..huhu...xpela..next time beli lgi...nk 
pakai voucer buku da awal2 lgi abis..huuu...
rugi betol la....haishhhh...
xpela....
len kali leh g beli lgi kt karangkraf kan..hahahhha...







cekidouttt....













itu jela pengisian di hari pekerja...
balik uma penat bwk buku yg berat tu..
eh novel..hahahah...
mmg kuar pwtc tu teros balik uma..xsempat g memane...hahaha..
sbb hari panas terik...
balik uma baca novel2 itu...






p;s:;my en.bun merajuk ng kte sbb kte xdgr ckp die..kte pegi ng org len...ajak die xnk pegi..huhu...xpaham nape die marah sgt lau kte kuar ng org lain...lgi satu kn..die xsuka kte naik public transport...risau katanya...huhuhu..tp kte selamat la awk...sorry yeee....pasni xbuat lgi....




ok bye3....





SEKIAN...


:)
 
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pelupa

Hai selamat mlm belog buyuk cik keju neh, Semua sehat ke pembaca yg xbrapa nk baca tu? Hahaha..slam satu mesia.... Ermmm... Pelupa??? Korg rase sape yg pelupa eh? Hahaha..ce teka..ce teka.... Itula cik keju,,,, Cik keju ni lau nk taw kn,, Mmg pelupa... Pelalai... Lalai sgt2... Nk taw x ape yg mnyebabkn cik keju pelupa,, Pling penting,,, Nk bt star byk2... *********wallet or purse...slalu bnda ni cik keju Tetinggal..sbb slalu tukar2 beg..so,kemungkinan tetinggal Tu byk la..lau dlu g kuliah..or kelas.. Slalu kne gelak ng zaty n ath..yela ak pelupa.. Duk kolej je pon,,purse salu tinggal... Hahaha..sengal kn,,pastu nk makan mule segan2.. Sbb pinjm duit org..taw dek mama ni mesti cik Keju kne cepuk n cubit paha dah..haha..shhh.diam2 je taw... ************yg ke2 is..kunci umah...ni. Lah. Byk kali jgak Cik keju lupe bwk...lau kua..excited sgt..sdar2 kunci xbwk Bile dah balik dr berenjoy sakan,, Terpksa lah tunggu kt depan pintu uma Sampai lah org len balik..sadis... Mama pesan suruh letak gantungan gugusan Kunci uma kt leher..letak rantai beso2 katanya.. Eeeeeee..xsanggop... **********lgi bnda yg slalu bt cik keju lupe is... Bile dah iron baju..lupe ttp suis n lupe Cabut..yg ni bahaya kn,, Slalu afta cik keju pakai..mesti ade org tgk kn,, Careless yg amat..xtaw cmne nk ubah... Time duk kolej..dah g kelas call rumwt suh tgk kn iron kt meja.. Sah..cik keju x offkn die..serius cari nahas..so Aty2 ye ng cik keju!!!hahaha..kne pantau slalu.. Bak kata mama..lau kt uma pon kene mama check bilik B4 tuuu...hahahaha... Tula lemahnya cik keju,, ***********yg ni mmg pelupa n pelalai cik keju nih... Slalu letak duit selit merata2 Pastu lupe letak mane,bile nk gune Cari xjupe,,,huhu...slalu ilang duit.. Time duk mawar..tp xgtaw org...kwn2 baik Cik keju je yg taw...dorg pon Byk berbakul2 duk bebel2 kt cik keju.. Bebelan dorg tuh berguna sebnanya..nasihat kan,,, Heeee..tp sampai skang xubah2 jgk..da tua kn,,nyanyok lah.. Bak kata mama kalau tmpat kencing tu leh cabut Mesti slalu cari..nakal kn mama..lgi satu Mama ckp nty lau dah kawen mesti ilang suami.. Hahaha..sbb lupe bwk..hahaha..jahat betoiilll... ************pasal solat pon lupe..yg ni sensitip sikit..ahhaha Cik keju mmg slalu sgt lupe "eh ak da solat ke belom" Kdg2 tny adek yg darjah 2 tu..haha... Nyanyuk da kn,,,umo da meningkat.... Ahahahaa..rasanya tu jelah kot yg buatkn cik keju ni Pelupa... Sesape ade petua bg lah cik keju... Bnda laen2 xde plak cik keju lupe... Hahahahaha... Sekian shaja dr saya,cik keju!!!! Sekian...... Good night!!!!!! Cik keju syg mr,bun...doakan kami bahagia!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS